Fidesz.hu

Drámai pillanatok a körmendi kórházban

  nyomtatási kép

Kitapintható volt a feszültség hétfő reggel a kórház előtt. Kis csoportokba verődve latolgatták az esélyeket az emberek. Vajon bezár vagy sem az intézmény? Időnként sziréna hasított a levegőbe.

A fél kilencre hirdetett tüntetés az ÁNTSZ csoport késése miatt halasztódott. Verőfényes napsütés fürdette, kemény fagy cövekelte az embereket. - Nem hagyjuk a kórházat, szégyen ez az egész! - kiáltozták többen is, főleg az idősebb korosztályból. A bejárat előtti úton sorra húztak el az autók, többen ki is szóltak: - Veletek vagyunk!

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, vasvári polgármester az előre megírt petíciót mutatta fel: - Ebben az áll, amúgy meg mindenki tudja, hogy a körmendi kórház alapvető kistérségi feladatokat, mintegy 55 ezer embert lát el. Tehát vastagon közügy az, ami itt történik. Most éppen visszavonták azt az üzemeltetői engedélyt, amin még a tinta sem száradt meg... Elvileg nem is működhetne az intézmény. Nem hagyjuk, tiltakozunk itt, és ha kell, a parlamentben is.

Miközben tovább kérdezték a honatyát az emberek, felsorakozott a sajtó is. Kamerák füzérében fogadta a sorompó előtt Bebes István országgyűlési képviselő, körmendi polgármester Paller Judit asszonyt, az ÁNTSZ regionális vezetőjét. Bebes Istvánon látszott, hogy felkavarták az elmúlt 24 óra eseményei.

- Példátlan helyzet állt elő. Aki most dolgozik, annak nincs erre jogi lehetősége, mert egy érvényes és megalapozott döntést egyszerűen negligáltak. Ezt nem hagyjuk és nem engedjük! E helyről szólítom fel Falus Ferenc urat, az ÁNTSZ országos vezetőjét, hogy ragaszkodjon a törvényes úthoz, s ha ezt nem látja be, akkor vegye a kalapját, és távozzék!

A rövid szónoklatot ováció és taps fogadta. Negyed tíz tájban a felek a gazdasági szekcióba siettek, miközben az eddigi üzemeltető, a Medisyst Kft. emberei a kórházi pavilon negyedik emeleti, vezető főorvosi szobájában várakoztak. A földszinti irodában papírhalmok várták az áentéeszeseket, a polgármester társaságában ott láttuk Gyimesi József ügyvédet is. Bebes Istvánnal a korábbi álláspontot hangoztatták: - Korrekt eljárásban vagyunk érdekeltek, minden olyan pénzt kifizetünk a kft.-nek, ami bizonyíthatóan jár. De egy fillért sem azért, ami nem jár - hallottuk.

Ezt követően becsukódtak az ajtók, míg a pavilonba siető újságírókat Németh Attila sebészfőorvos, a kft. munkatársa fogadta. - Elmondhatom, hogy mi innét semmit sem kívánunk elvinni, de ami jár, az jár. Nagyon sok pénzt költöttünk el itt, beruháztunk. Címszavakban: gyógyszertár, fűtés, kazánház, orvosi eszközök és műszerek. - Mekkora összegről van szó? Igaz, hogy 2-300 millióról? - veti közbe valaki. - Nem, nem, ez az összeg már feleződött - jön a válasz. Megérkeznek Pallér Juditék, fő tárgyalópartnerük a kft. tulajdonosa, Kern József.

A sajtó közben tesztelni kezd. - Tudja ön, hogy nem is dolgozik? - lepi meg kérdésével az egyik ápolónőt a kolléga, célozván az abszurd jogi helyzetre. - Dehogynem dolgozom, annyi a beteg. Őket meg el kell látni, a többi az urak dolga - vágja rá a csinos nővér. Németh Attila siet ki a szobából, délután kettőre ígér döntést. A sajtó már éppen az ügyeleti beosztást készíti - aki maradni tud, az a többieket majd értesíti - amikor megjelenik Kern József. Láthatóan nem zavarja a vakuk villanása, a kamerák pörgése.

- Nézzék, itt egy 125 milliós összegről van szó, ez jogszerűen jár nekünk. Az ÁNTSZ a tárgyi és a személyi feltételek meglétét, vagy nem meglétét vizsgálja az üzemeltetési engedély vonatkozásában, ettől függ a döntés. Most egy új eljárás indult, többet nem mondhatok. Mi innét nem kívánunk elvinni semmit, s nem is kívánjuk tovább működtetni az intézményt. Befektetők vagyunk, szeretnénk megegyezni a jogszabályok mentén. Adósságot nem hagyunk hátra, ám jogszerűen igényt tartunk eszközeink könyv szerinti értékére - így Kern úr.

Délre sem csendesednek az indulatok, egyre többen csoportosulnak a kórház környékén. A betegellátás zavartalan, de vibrál a levegő. Bárány Győző főorvos a liftből válaszol a státuszát firtató kérdésre: - Ez egy olyan helyzet, hogy e pillanatban Németh Attila az igazgató, de egy óra múlva lehet, én leszek az a személy. Délután kettőre sem száll fel a füst, még háromkor is tárgyalnak. Erős kávéillat keveredik az éterével a folyosón, erős kettős. Aztán fél négy után nem sokkal nyílik az ajtó. - Megegyeztünk - hadarja az egyik szakértő. - Az önkormányzat megfelel a működtetés minimális feltételeinek, így visszakapja az engedélyt. De a működésében korlátozásokra is számítani kell - teszi hozzá.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12