Fidesz.hu

Orbán: Kis különbség - kis változás, nagy különbség - nagy változás + Képriport + Videó

  nyomtatási kép

"Feledtetni kell azt a szégyent, amit a Gyurcsány-korszak okozott"

Orbán Viktor péntek délután - immár tizenkettedik alkalommal - évértékelő beszédet mondott a budapesti Millenáris Parkban. A magyaroknak elege lett a gyenge vezetésből, itt az idő, hogy hazánknak erős kormánya legyen - jelentette ki a Fidesz elnöke országértékelő beszédében. Kijelentette: meg kell menteni az egészségügyet, s fontos értéknek nevezte a szociális biztonságot. A gyűlölet és hazugság okozta hitetlenségből kell áthajóznunk a remény felé - szögezte le, hozzátéve: csak rosszul kormányzott ország van, szegény ország nincs.

? Nézőpont: Orbán megszólította a baloldalból kiábrándultakat
? Boros Bánk: Közös nemzeti ügyekről szólt a beszéd
? "Egy reményteljes ország reményteljes miniszterelnök-jelöltje beszélt"
? Balog: Kritikus szolidaritást kínálunk

Nézze meg képgalériánkat!
Tekintse meg a hírTV összeállítását!

Orbán beszéde elején kijelentette, ebben a teremben nem csak ő az egyetlen, aki azt hiszi, hogy a véletlennek nincs értelme. "Van erőnk, hogy változtassunk" - idézett egy dalszövegből a pártelnök. Orbán elmondta, hogy minden azt üzeni és kiáltja Magyarországon, hogy változtass. "Nem tudom, volt-e ilyen mélyről jövő igény a változtatásra, talán húsz évvel ezelőtt" - tette hozzá.

1989-ben még erős volt ez a hang, ma azonban gyengén halllatszik, aminek a gyenge kormányzás az oka - vélte a Fidesz elnöke. Márpedig a gyenge országokat sehol sem tisztelik. A magyaroknak elege lett a gyenge vezetésből - tette hozzá. Itt az ideje, hogy erős kormánya legyen az országnak, amely képes helyreállítani tekintélyünket - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Vége a "trükkök százainak"

A polgári kormány miniszterelnöke szerint olyan kormány kell, amely helyreállítja az ország tekintélyét, lakóinak gondjait megoldja, felelősséggel kezeli a pénzügyeket, és nem nyomja rá bélyegét a bűnözés. Olyan kormányzás kell - fogalmazott Orbán -, hogy a munkavállalók biztonságban érezhessék magukat, ne féljenek se az utcán, se otthonaikban, ne kelljen félni a bűnözőktől. Lesz súlya és lesz befolyása Magyarországnak - fogalmazott. A volt kormányfő úgy látja, új világ született, amely leszámolt azzal az illúzióval, hogy munka nélkül értéket lehet teremteni, hogy a trükkök százaival felfújt lufik nem durrannak ki.

Orbán megállapította: szükség van valamiféle "erkölcsi abroncsra". "Tudnunk kell" - mondta -, "hogy bár nyugati zászló alatt hajózunk, keleti szél fúj. Az új világban más módon vívhatjuk ki a tiszteletet, mint korábban. Erő kell ehhez és biztos vezetés" - szögezte le. Orbán Viktor felszólított: felejtsük el, hogy országunk kicsi és kiszolgáltatott. A szüntelen alkalmazkodás a jellemtelenség melegágya lehet. Erő, ész és szorgalom kell - világított rá a Fidesz elnöke.

Van erő, hogy változás legyen

Olyan politikának van értelme, amely anyagi, testi, szellemi és lelki megújulást hoz maga után - folytatta.

Megrendítően sok feladata lesz az új kormánynak, mert felmérhetetlen károkat okozott a Gyurcsány-korszak - folytatta Orbán. Hozzátette: új horizontot lát kirajzolódni, "van erő, hogy változás legyen".

Orbán Viktor üzent a hitetleneknek is, akik már a munka elején elvetélt ötletnek tarják a változtatást: "A hit nem más, mint a remélt dolgokban való bizalom. Én pedig hiszek Magyarországban." Kérte a hitükben gyengébbeket, próbáljanak meg bízni, és akkor észrevehetik, hogy a félelem és a kudarc ideje lejárt.

A Fidesz elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a változáshoz, az új irány kitűzéséhez egy iránytűre is szükség van. "Ez pedig nem más, mint a józan ész, ami minden emberben közös" - fogalmazott. Véleménye szerint ami van, az nem mehet így tovább, mert az ország letért a józan ész útjáról. Ennek egyik legjobb példája, hogy a magyar baloldal milliárdosokat, magyar oligarchákat választott vezetőiül. Ők a magánügyeiket az emberek érdekei elé helyezték, elrugaszkodtak a valóságtól.

Mindenféle szélsőség veszélyes lehet

Orbán figyelmeztetett: mindenféle szélsőség veszélyes lehet. Az egyik szélsőséget most a hatalmon lévők képviselik, akik azt hiszik: bármit megtehetnek. Gátlástalanul visszaélnek a hatalmukkal, mint ahogy tették Budapest vezetői is, akik közül már csak páran nincsenek rács mögött - fogalmazott a legnagyobb ellenzéki párt elnöke. A másik szélsőség az, ami hagyja, legitimizálja az erőszakot - fűzte tovább Orbán. Szerinte a gyűlölet a szélsőségek mozgatórugója. "Gyűlöletben semmi sem születhet újjá." A jövő kormányának kell jönnie, nem a bosszú kormányzásának - mondta el Orbán.

Pistike dolgozatot ír

Nem lehet szemet hunyni és átlépni mindenen. Úgy fogalmazott, ma sokan letagadnák az utolsó 8 évüket, de "nem fogjuk hagyni". Feltette a kérdést, miért kell az elszámoltatás, majd egy viccel adott magyarázatot, miszerint Pistikének azért kell az iskolában dolgozatot írnia, mert ha pofára osztályozna a tanár, akkor nagyon rosszul járna. "Nem a múltnak tartozunk elszámolással, hanem a jövőnek" - szögezte le, majd hozzátette: nem szabad hagyni, hogy a politikusok ne vállalják tetteik után a felelősséget. "Elveszett az emberek hite, hogy Magyarországon lehet boldogulni. Meg kell nekik mutatni: a politika igenis lehet hasznos, csak az emberek szolgálatába kell állítani."

Közös nemzeti ügyekkel lehet visszatérni a választókhoz

Gyakran felmerül a kérdés: van-e a politikának visszaútja az emberekhez? - tette fel a kérdést Orbán Viktor. A Fidesz elnöke kijelentette: hisz abban, hogy minden zsákutcából van kiút, amelyen bementünk, azon vissza is jöhetünk. "Éppen ezért nem szimbólumokkal és ideológiákkal kell kormányoznia a következő kabinetnek" - szögezte le Orbán. "Láttuk, hogy a doktriner politika és az üres jelszavak hova vezetnek. Ezek elszívják az emberek ideológiáját" - állítja a legnagyobb ellenzéki párt elnöke, aki vallja: ezért nem szabad politikai elméleteket tenni a kormányzás középpontjába, hanem arra kell koncentrálni, hogy mi módon akarják élni az emberek az életüket. Orbán úgy látja: közös nemzeti ügyekkel lehet visszatérni a választókhoz és a valósághoz. Ilyen értéknek tartja a politikus a munkát, "amely tartást és szabadságot ad, értéket teremt", az otthont, "amelyre mindenkinek szüksége van, és mindenki vágyakozik rá" csakúgy, mint a családra. Ilyen alappillérnek tartja Orbán még az egészségügyet is, amely meglátása szerint szükséges, de nem elégséges. Elengedhetetlennek tartja a pártelnök a rendet, "amely ugyan a diktatúra évei alatt rossz mellékízt kapott, de el kell ismerni: "rend nélkül nincs szabadság, csak káosz." Orbán leszögezte: ezeket a nemzeti ügyeket kell a következő kormánynak képviselnie. Szakítani kell az eddigi nyolc év hagyományaival, hogy magánérdeket kell a kabinetnek képviselnie. "Felfelé akkor indulunk meg, ha olyan nemzeti ügyekkel foglalkozunk, amelyet az ország többsége magáénak vall."

Saját lábunkra kell állnunk

Az eddigi politika képtelen volt nemzeti ügyeket képviselni; ennek következtében összerogyott a gazdaság, végveszélyben az egészségügy, szétporladóban a szociális rendszer, súlyos szinten a munkanélküliség, összeomlott a közbiztonság. "Az ámokfutásnak véget kell vetni, újjá kell építeni az országot" - hangsúlyozta Orbán. Úgy véli, a legfontosabb feladat a gazdaság talpra állítása, amely - ha jól tesszük a dolgokat - képes nemzeti egységet teremteni. Mint kifejtette, olyan gazdasági rendszerre van szükség, amely elfogadja, hogy hatékony pénzügyi rendszer és verseny nélkül nincs fenntartható jólét. Ezek azonban csak eszközök, nem pedig a célok - húzta alá.

Mint mondta, az utóbbi években olyan rendszer épült fel, amely elsőbbséget biztosított a spekulánsoknak. Akik meg nem érdemelt jövedelemből élnek, a markukba nevetnek és lenézik azokat, akik becsületes munkával keresik a kenyerüket. Ha az új kormány nem vállalja a felelősséget, a spekuláció továbbra is virágozni fog - figyelmeztetett. Azt is meg kell érteni - folytatta -, hogy az a politika, amely érinthetetlenséget és szabályozhatatlanságot ad a pénzkapitalizmusnak, megrendíti a demokrácia alapjait is. A kérdés tehát az, hogyan lehet a gazdaságot az emberek szolgálatába állítani. Először is, vissza kell helyezni jogaiba a termelést - hangsúlyozta.

(Fotók: Reuters)

Mint kifejtette, ma ugyanis nem a termelésnek, hanem a papírokkal való üzletelésnek van becsülete. Ez viszont egy gazdasági torzulás, vagyis egy fejlődési rendellenesség. Nemcsak a kormányzást, hanem a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet is meg kell újítani - jelentette ki. A pénzügyi rendszer azért csődölt be világszerte, mert a bankok nem azt tették, amiért annak idején létrehozták őket. Emiatt még életképes vállalkozások is csődbe jutnak, mert nem kapnak hitelt. Ennek véget kell vetni - hangsúlyozta. Hozzátette: az emberekkel pedig nemcsak mint élő munkaerővel, hanem mint egy nemzeti közösség tagjaival is számolni kell.

Az első és legfontosabb feladat, hogy a magyar gazdaság a saját lábára álljon, és hogy a magyarok több esélyt kapjanak a boldogabb életre, mint az elmúlt 20 évben - hangsúlyozta. Az MSZP válságkezelését Orbán azért tekinti kudarcnak, mert nem volt képes megvédeni a magyar munkahelyeket. Kijelentette: ezért tűzzük ki célként, hogy a következő 10 évben 1 millió munkahelyet teremtünk, és megerősítjük a magyar kis- és középvállalkozások támogatását, ugyanis ők foglalkoztatják a legtöbb embert. De munka csak akkor lesz - hívta fel a figyelmet -, ha megvédjük a magyar termékeket, árukat, a földet és a vizet.

Kijelentette: meg kell menteni az egészségügyet, amelyet a Gyurcsány-korszak szétvert. Fontos elérni, hogy a magyar orvosok ne kényszerüljenek külföldre menni, és hogy rendbe tegyük a kórházakat - húzta alá.

Rend kell és szociális biztonság

"Száműzni kell a félelmet az utcákról, gátat kell szabni a randalírozásnak" - mondta a pártelnök. Orbán szerint a gyenge kormányzás eredménye a gyenge közbiztonság. A politikus kijelentette, hogy a bűnözők ellen harcolni kell, azok vagyoni helyzetétől függetlenül. "Itt az idő, hogy rend legyen Magyarországon!"

A Fidesz elnöke úgy látja, a Gyurcsány-Bajnai-korszak egyik fő terméke a szociális biztonság széthullása. Az emberek számára fontos érték a szociális biztonság, azonosulnak vele. "A nemzet számára erőforrás a szociális biztonság, ezért ennek biztosítását fontos nemzeti ügynek kell tekinteni."

A pártelnök úgy véli, nehéz nyolc év van mögöttünk, de a magyarok szívósságát mutatja, hogy ezt elviselték. Orbán kijelentette: ez a szívósság a bizonyíték arra, hogy sikeres jövő felé indulhat az ország. A Fidesz elnöke felhívta hallgatósága figyelmét arra, hogy a szélsőségesek hiába rázzák az öklüket, nem lesznek képesek áttörő változást elérni. "Eltékozolt erő a szélsőségesek támogatása" - tette hozzá. "Száműzni kell a félelmet az utcákról, gátat kell szabni a randalírozásnak" - mondta a pártelnök. Orbán szerint a gyenge kormányzás eredménye a gyenge közbiztonság. A politikus kijelentette, hogy a bűnözők ellen harcolni kell, azok vagyoni helyzetétől függetlenül. "Itt az idő, hogy rend legyen Magyarországon!"

A Fidesz elnöke úgy látja, a Gyurcsány-Bajnai-korszak egyik fő terméke a szociális biztonság széthullása. Az emberek számára fontos érték a szociális biztonság, azonosulnak vele. "A nemzet számára erőforrás a szociális biztonság, ezért ennek biztosítását fontos nemzeti ügynek kell tekinteni."

A remény felé kell hajóznunk


"Ugyanakkor megértem a szocialistáktól elpártoltakat is. Azt látták, hogy hátat fordítottak nekik. Nem várhatjuk, hogy megváltoztassák nézőpontjukat, de legyenek ők is a változás részesei és nyertesei" - mondta Orbán. Magyarországon ma kétféle dühös ember van. Egyrészt olyanok, akik azt látják, hogy visszaéltek a bizalmukkal, másrészt olyanok, akik előre látták, hogy így lesz. Különös gonddal kell egy ilyen helyzetben cselekednünk - fogalmazott a Fidesz-elnök. A gyűlölet és hazugság okozta hitetlenségből kell áthajóznunk a remény felé - szögezte le, hozzátéve: csak rosszul kormányzott ország van, szegény ország nincs. A politikus figyelmeztetett, olyan vonatra szállunk, amire a jegy csak április 11-én váltható meg. Puskás Ferenc legendás mondását alkalmazva Orbán az általa remélt választási eredményről szólva így fogalmazott: "kis különbség - kis változás, nagy különbség - nagy változás".

Együtt sikerülni fog


Orbán azt mondta, ez az ország annyi mindenért kiállt az elmúlt nyolc évben, hogy megérdemli a változást. "Magyarország népének joga van egy őt tisztelő kormányhoz" - hangsúlyozta, "ostoba, mohó zsarnokság helyett a józan ész" kormányzásához. "Csak együtt sikerülhet, de együtt sikerülni fog!" - mondta. A közös értékeket felmutató, megbízható kormánnyal rendelkező országot ismét tisztelni fogja a világ. "Feledtetni kell azt a szégyent, amit a Gyurcsány-korszak okozott. Itt az idő, hogy az országnak olyan kormánya legyen, amit nem kell szégyellni. Itt az idő, hogy a gyengéket leváltsák az erősek" - fogalmazott. Végezetül kijelentette: készen áll, hogy "az ország nagy vállalkozásában" ellássa a maga feladatát, és erre a Fidesz is felkészült.

(MNO)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12