Fidesz.hu

Eltűnik a politikai térképről a választásokat követően az MSZP?

  nyomtatási kép

Első fordulós győzelemre törekszik mindegyik Vas megyei egyéni kerületben a Fidesz-KDNP pártszövetség, amire meg is van minden esélye a nyugati határszélen lévő megyében. A szocialisták számára a 10-15 százalékos eredmény sem lenne kudarc, de elképzelhető, hogy ennél rosszabbul fognak szerepelni.

Vas megye öt egyéni választókerületből áll: Szombathely 1-2, Sárvár, Kőszeg és Körmend. A Szombathely 1-es körzet számít a leginkább városinak, mivel egyetlen falu sem tartozik hozzá, míg a többinek jelentős számú kis település is a része.

Az 1990-es választás első fordulójában 76,81 százalék járult az urnákhoz, ami több mint 11 százalékkal volt magasabb, mint az országos átlag. Fontos megjegyezni, hogy Vasban volt országosan a legmagasabb részvétel húsz évvel ezelőtt. A legtöbben a Szombathely 2-es (78,08 százalék), míg a legkevesebben a sárvári körzetben (72,83 százalék) szavaztak. Az országos eredménnyel szemben Vasban a területi listás szavazatok alapján az SZDSZ viszonylag nagy fölénnyel verte meg az MDF-et (30,04 százalék, 23,77 százalék). Átlag fölött szerepelt még a KDNP (11,74 százalék), míg átlag alatt az MSZP (7,60 százalék). Érdekesség, hogy országosan Vasban szerepelt a legjobban az SZDSZ, míg legrosszabbul az MSZP. A második fordulóban fölényes sikert aratott az SZDSZ, mivel négy egyéni kerületben tudott nyerni, míg az MDF csak egyben. Az első választás tehát a későbbi ellenzéki párt sikerét hozta Vasban.

Nem arattak a szocik

A második szabad választás első fordulójában 74,36 százalék voksolt Vasban, ami több mint öt százalékkal volt magasabb, mint az országos átlag. A legtöbben a Szombathely 1-es (76,46 százalék), míg a legkevesebben a sárvári körzetben (71,30 százalék) szavaztak. 1994-ben ismételten Vasban volt országos szinten a legmagasabb részvétel. A területi listás voksolás az országos eredménnyel szemben rendkívül szoros volt, mivel az MSZP 25,83, míg az SZDSZ 25,63 százalékot szerzett. Országos átlaga fölött szerepelt az MDF (12,31 százalék) és a KDNP (10,54 százalék). 1990-hez hasonlóan ismételten itt szerepelt a legjobban az SZDSZ és legrosszabbul az MSZP. A második forduló ismételten az SZDSZ fölényes sikerét hozta a megyében, mivel újfent négy körzetben diadalmaskodott, míg az MSZP-nek ez csak a sárvári körzetben sikerült. A megye politikai földrajza az országos szocialista siker ellenére nem változott jelentős mértékben, csupán annyi módosult, hogy most a későbbi egyik kormánypárt szerzett többséget.

Sima siker a jobboldalon

1998-ban az első fordulóban 62,30 százalék voksolt Vasban, ami közel hat százalékkal volt magasabb részvétel, mint országosan. A legtöbben a Szombathely 1-es (65,12 százalék), míg a legkevesebben a sárvári körzetben (57,87 százalék) szavaztak. A megyében a területi listás voksok alapján átlag fölött szerepelt a Fidesz (35,31 százalék), az FKGP (14,29 százalék) és az SZDSZ (9,16 százalék), míg átlaga alatt az MSZP (27,57 százalék). A Fidesz ebben a megyében érte el országosan a legjobb eredményét. Az első fordulót követően négy körzetben vezetett a Fidesz, míg az MSZP csak egyben. A második forduló mindegyik körzetben a jobboldal sikerét hozta. A harmadik választás tehát a későbbi kormánykoalíció fölényes sikerét hozta Vasban.

Nagyobb lett a Fidesz fölénye

2002-ben az első fordulóban 74,17 százalék élt állampolgári jogával Vasban, ami közel négy százalékkal volt magasabb aktivitás, mint az országos. A legtöbben ismételten a Szombathely 1-es (76,53 százalék), míg a legkevesebben a sárvári körzetben (71,80 százalék) szavaztak. A területi listás voksok alapján fölényes győzelmet aratott a Fidesz-MDF-szövetség a voksok 53,48 százalékának a megszerzésével, míg az MSZP csupán 32,39 százalékot összesített. A Fidesz ismételten ebben a megyében érte el országosan a legjobb eredményét. Az első fordulóban három egyéni választókerületben is érvényes és eredményes volt a szavazás. A Szombathely 1-es körzetben az SZDSZ-MSZP közös jelöltje, míg a kőszegi és a körmendi körzetben a Fidesz-MDF jelöltje diadalmaskodott. Április 23-án a megmaradt két körzetben is fölényes győzelmet aratott a jobboldal, így az országos eredményekkel szemben Vas nagy arányban a jobboldali koalícióra szavazott.

Nemet mondtak a gyurcsányizmusra

Négy évvel ezelőtt az első fordulóban 69,82 százalék voksolt Vasban, ami két százalékkal volt magasabb aktivitás, mint az országos. A legtöbben ismételten a Szombathely 1-es (72,51 százalék), míg a legkevesebben a sárvári körzetben (67,54 százalék) szavaztak. A területi listás szavazatok alapján ismételten a Fidesz fölényes győzelmét könyvelhettük el, azonban a 2002-es eredményekhez képest a párt veszített támogatottságából. A Fidesz-KDNP 50,84, az MSZP 35,65, az MDF 5,78, míg az SZDSZ 5,70 százalékot kapott. A Fidesz-KDNP immár zsinórban harmadszor Vasban érte el a legjobb eredményét. Az első fordulóban ismét három körzetben dőlt el a mandátum sorsa, de ezeket mind a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte. A második körben a két szombathelyi körzetben volt voksolás, az egyik helyen az SZDSZ-MSZP, míg a másikban a jobboldal jelöltje győzött. A Szombathely 2-es körzetben nagyon szoros eredménnyel tudott csak nyerni Hende Csaba, a Fidesz-KDNP jelöltje: csupán 397 vokssal kapott többet szocialista riválisánál. 2006 ismételten a jobboldal fölényes sikerét hozta a megyében, így ismételten a kormánykoalíció ellen szavaztak.

Epizódszerepet sem kap az MSZP?

Az elmúlt öt országgyűlési voksolás alapján jól látható, hogy Vas az MSZP egyik leggyengébb megyéje, mivel önállóan csupán 1994-ben tudtak egy egyéni kerületet nyerni. A megyében három körzetben még soha nem tudott nyerni az MSZP (Körmend, Kőszeg, Szombathely 2), de a szombathelyi 1-esben is csak az SZDSZ támogatásával tudtad kétszer diadalmaskodni. Érdekesség, hogy Vasban az 1990-es választáson volt a legmagasabb a részvétel, azóta nem sikerült megdönteni az akkori aktivitást. Jól látszik, hogy az SZDSZ 1990-es évekbeli támogatói nagyrészt átvándoroltak a Fideszhez, így vált Vas a jobboldali néppárt legerősebb megyéjévé. Az elmúlt években tovább erősödött a jobboldal, a tavalyi EP-választáson több mint 68 százalékot szerzett a Fidesz-KDNP. A mostani voksolás előtt a jobboldali párt fő célja, hogy mindegyik körzetben az első fordulóban nyerjen, de ilyen szempontból a legnehezebb dolga a Szombathely 1-es körzetben lesz.

(MNO, valasztas.hu)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12