Fidesz.hu

Amire telik: több mint 52 milliárd "támogatott" leépítésekre

  nyomtatási kép

A PM bírálja majd el az igényeket

MNO

Megjelent a kormányrendelet arról, hogy milyen egyszeri pénzügyi segítséget nyújt a központi költségvetés a közszféra karcsúsításához. Az elbocsátásokhoz számos támogatást igényelhetnek az intézmények, amelyek összesen 52 milliárd forintot költhetnek erre.

 

Szigorú feltételek mellett igényelhetnek támogatást elbocsátott dolgozóik járandóságainak kifizetésére a központi költségvetési szervek a költségvetés céltartalékából. A napokban megjelent 13/2007-es kormányrendelet egyszeri segítséget kínál, amelyet az intézmények megszűnése, összevonása, működésük átalakítása miatt szükségessé vált létszámleépítések anyagi terheinek enyhítésére vehetnek igénybe a jogosultak.

A pénzt a felmondási időre járó bérre (bizonyos esetekben csak a december-február hónapokra járó bérre), végkielégítésre, 13. havi bérre, a 2007-ben amúgy is nyugdíjba vonulók esetén jubileumi jutalomra, a felmondási időre járó szabadság megváltására, illetve a korengedményes nyugdíjazáshoz kapcsolódó kiadásokra lehet elkölteni. Határozott jogviszonyok esetén csak akkor használható ez a forrás, ha azokból legalább egy év még hátravan. Csökkenti a támogatás összegét a betöltetlen álláshelyekre jutó, az intézmények költségvetésében szereplő bérkeret.

Mivel a támogatás célja az, hogy hosszabb távon ténylegesen csökkenjenek a költségvetési kiadások, csak akkor használható fel a céltartalékból származó pénz, ha a segítségével elbocsátott alkalmazott pozíciója végleg megszűnik. A támogatásokat csak 2007-ben lehet felhasználni. Ha a költségvetési intézmény a felszámolt álláshelyet két éven belül visszaállítja vagy három éven belül a megengedetten felül bővíti létszámát, vissza kell fizetnie az idén a céltartalék terhére felvett elbocsátási támogatást.

A szervezeteknek a Pénzügyminisztériumhoz (PM) kell benyújtaniuk igényeiket, amely felülvizsgálja azok jogosságát, és ennek alapján dönt a kifizetésekről. A rendelet közli azt is, hogy a Központi Ellenőrzési Hivatal külön ellenőrzi a céltartalékából a létszámleépítésekre igénybe vett összegek jogszerű felhasználását, és ha hibát tapasztal, akkor az igénybevevő szervezetnek vissza kell fizetnie a támogatást.

A PM-től kapott tájékoztatás szerint az idei költségvetésben több mint 52 milliárd forint szerepel céltartalékként különféle személyi kifizetésekre, azonban ez nemcsak a leépítések anyagi fedezetére szolgál, hanem minden, előre pontosan nem tervezhető célra is. Így például ösztöndíjasok foglalkoztatási programjára, prémium évek programra, a közmédiumokban végrehajtandó esetleges létszámleépítésekre. Az, hogy ebből mekkora lesz a leépítésekhez kapcsolódó kiadás, csak március végén derül ki, ugyanis az erre vonatkozó első adatfelmérés eredménye március közepére várható.

Napi Online

 

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12