Fidesz.hu

Az MSZP át kívánja venni a független magyar bíróság szerepét?

  nyomtatási kép

A demokratikus jogok csökkentése és gyalázása az, amit ma a szocialisták megszavaztak - hangsúlyozta Lázár János pénteken sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó cikkek:
Keleti György 1988-as kiskátéja a kapitalista hadseregekről


Elfogadhatatlan, hogy parlamenti demokráciában ellenzéki képviselőket megbélyegezzenek, és egyébként a parlament által megválasztott tisztségük gyakorlásában akadályozzanak - szögezte le Lázár János, miután félbeszakította a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülését, mert a kormánypárti képviselők megzavarták annak munkáját.

Ebben a parlamentben nincs lehetősége egyetlen képviselőnek sem arra, hogy mások parlamenti mandátumát megkérdőjelezze, illetve a parlament által megválasztott bizottsági munkájában akadályozza, vagy lehetetlenné tegye azt. "Ezt egy súlyos demokratikus kérdésnek tartjuk" - tette hozzá.

Megjegyezte, a bizottsági ülésen történtek beleillenek abba a sorba, amely - akár a kordonnal, vagy más kérdések ügyében - zajlanak ma Magyarországon. A demokratikus jogok csökkentése és gyalázása az, amit a szocialisták megszavaztak - fogalmazott.

Zárójelben megjegyezte, nem hiszi, hogy az MSZP, vagy akár Keleti György a kordonbontás ügyében átvehetné a bíróság szerepét, hiszen e vonatkozásban még nem derült ki, hogy egyáltalán eljárás indul-e, és ha indul, akkor annak mi lesz a kimenetele.

"Úgy látom, hogy Keleti képviselőtársam és az MSZP át kívánja venni a független magyar bíróság szerepét, és ítéletet mond a magyar állampolgárok joggyakorlása tekintetében" - fogalmazott, majd hozzátette: ez a megbélyegzés egy olyan precedens, amelyet nem lehet engedni.


A nemzetbiztonsági bizottság, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság pénteken együttes ülést tartott volna, hogy meghallgassák Szilvásy György kancelláriaminiszternek, Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszternek, Bene László országos rendőrfőkapitánynak valamint Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának beszámolóját a Nemzetbiztonsági kabinet múlt heti üléséről.

Az ülés elején Keleti György (MSZP) azt indítványozta, hogy az együttes ülést Simicskó István (KDNP), a nemzetbiztonsági bizottság elnöke vezesse. Indoklása szerint Lázár János, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke részt vett a Kossuth téri kordon elbontásában, így nem lehet bízni abban, hogy elfogulatlanul vezetné az ülést. Hivatkozott arra, hogy a házszabály nem rendelkezik arról, együttes ülés esetén melyik elnök vezeti az ülést.

A honvédelmi és rendészeti bizottság 8 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta Keleti György indítványát. A nemzetbiztonsági bizottságban Simicskó István nem tette fel szavazásra a kérdést, majd szünetet rendelt el.

A szünet után Lázár János bejelentette, hogy a házszabály 55. § 1. bekezdése értelmében az ülést határozatlan időre félbeszakítja, mert a kormánypárti képviselők megzavarták az ülés munkáját. Mint mondta, a házbizottság állásfoglalását fogja kérni az ügyben. Simicskó István azt közölte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ülését egy későbbi időpontra fogja összehívni. Ezt követően az ellenzéki képviselők elhagyták az üléstermet.

Lázár János szólt arról is, hogy a bizottság elnökeként nagyon fontosnak tartja annak a kérdésnek a tisztázását, hogy szeptember 18. óta mi értelmük van ezeknek az összevont bizottsági üléseknek. Emlékeztetett rá, hogy az MTV ostroma után szeptember 18-án egy összevont bizottsági ülésen hallgatták meg a tájékoztatást. Rámutatott: ő szeptember 19. óta semmilyen más tájékoztatást nem kapott, mint azt, hogy Magyarországon van 3-400 ember, aki erőszakos cselekményekre készül, majd néhány nappal ezelőtt a miniszter 60-70 emberre szűkítette azt a kört, akik fegyveresen államellenes cselekményre készülnek.

"Azt a kérdést fogom majd a bizottsági ülésen feltenni, hogy 60 ember vagy akár 300-400 ember, akiket szeptemberben már beazonosított a nemzetbiztonsági szolgálat, beazonosított a rendőrség, akadályt jelent Magyarországon, 10 millió emberrel szemben?" Hány előállítás történt, hány embert helyeztek előzetesbe, hány eljárást folytattak le és milyen ítéletek születtek - sorolta kérdéseit Lázár. "Alkalmassági kérdéseket vet fel a titkosszolgálat és a rendőrség vezetése tekintetében, az, hogy szeptember óta 300-400 ember próbálja terrorban tartani Magyarországot" - jegyezte meg.

Simicskó István rámutatott: példátlan dolog történt a parlamenti demokrácia történetében. Mint elmondta, ő a szokásrend szerint megállapodott Lázár Jánossal, hogy a "főbizottság", vagyis a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke vezeti majd az ülést. Mint mondta, ő nem tagja ennek a bizottságnak, ezért nem is tudja levezetni annak a testületnek az ülését. El kell gondolkodni rajta, van-e értelme a jövőben az együttes ülést tartani - tette hozzá.

"Sajátosnak" nevezte, hogy míg korábban egy hasonló együttes ülésről távoztak a kormánypárti képviselők, majd arra hivatkozva, hogy nincs ülés, a rendőrségi vezetők is, most, a sajtótájékoztatóval párhuzamosan "beszélgetés folyik", nem bizottsági keretek között, vagyis az állami vezetők ilyen, nem bizottsági keretek között tájékoztatják a kormánypárti képviselőket.

fidesz.hu

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12