Fidesz.hu

Dühös kormánypárti reagálások Orbán beszédére

  nyomtatási kép

MNO
Az MSZP szerint a Fidesz elnöke országértékelő beszédében "politikai cukrosbácsiként" megpróbálta elbizonytalanítani a baloldalt. A KDNP szerint egyenes és őszinte beszéd volt. Az MDF úgy vélte: a Fidesz elnöke a megszokottnál is populistább volt, Kuncze Gábor SZDSZ elnök szerint pedig Orbán "hülyének nézte" az embereket. Mádl Ferenc szerint tényeken alapult Orbán Viktor beszéde.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke sokkal többet foglalkozott az MSZP-vel, mint az ország jövőjével, egy felelős államférfinak országértékelő beszédében alternatívát kellett volna adnia a kormány politikájával szemben - mondta Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezető-helyettese. Hozzátette: Orbán Viktor megint elszalasztott egy lehetőséget, hogy szembenézzen saját politikai felelősségével, de elmulasztotta azt is, hogy alternatív politikai programot hirdessen, ami a kormány reform- és kiigazítási politikája mellé tehető.

Mesterházy Attila szerint a pártelnök nem adott fogódzót "az új többségnek", hogy miért is kellene a Fideszt választaniuk. A frakcióvezető-helyettes azt mondta: az ellenzéki párt vezetője beszédével egy kicsit talán hitszónokként, saját táborának kívánt üzenni, valamint "politikai cukrosbácsiként" megpróbálta elbizonytalanítani a baloldalt és annak szavazóit - fűzte hozzá.

Mesterházy szerint pontosan a pártelnök beszédei azok, amelyek bátorítják a szélsőséges, radikális csoportokat, holott az ország érdeke pont azt kívánná meg, hogy a szélsőségesektől mindenki elhatárolódjon.

KDNP:egyenes, őszinte beszéd

Egyenes, őszinte beszédnek értékeli Orbán Viktor országértékelőjét a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) - mondta az MTI-nek a párt szóvivője pénteken. "Egyenes, őszinte beszéd volt. Orbán Viktor világosan és egyértelműen fogalmazott a gazdasági válság okairól, a megszorítások okairól, a kormányzati hazugságokról. Egyértelművé tette, hogy ez nem maradhat büntetlenül, a felelősséget ezért viselni kell" - fogalmazott Halász Zsuzsa.

Úgy vélte, némiképp újszerű volt, hogy néven is nevezte a "legfőbb felelősöket", Gyurcsány Ferencet, Kóka Jánost és Veres Jánost. Emellett - mint mondta - saját vallomásaival szembesítette a miniszterelnököt. A jövővel kapcsolatban most nem maradt el, hogy a fiatalokhoz is szóljon a volt miniszterelnök - emelte ki Halász Zsuzsa, aki szerint újszerű volt az is, hogy Orbán Viktor meghatározta, kit ért "új többség" alatt.

A KDNP számára lényeges elem volt, amikor a Fidesz elnöke az erkölcsről, az alázatról, az elesettek védelméről, a munka becsületéről beszélt. Ennek fontosságát Halász Zsuzsa azzal magyarázta, hogy a kereszténydemokrata politika, a kereszténydemokrácia eszmekörének középpontjában a szolidaritás, az egymásért viselt felelősség, a közös boldogulás reménye áll. Hozzátette: "a szövetségi politika keretein belül ezt a programot minden eszközzel támogatjuk".

Kóka csalódott

Orbán Viktor beszéde elején szamárhoz hasonlította az embereket, a későbbiekben pedig hülyének nézte őket - kommentálta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke Orbán beszédét. "Új többségről beszélt végig, miközben valójában a régi, jól ismert kisebbség hangján szólt, a populisták, demagógok, reformellenesek és a kordonbontók hangján" - mondta. Hangsúlyozta, nem is akarja értelmezni azt a fenyegetést, amelyet a Fidesz elnöke belföldre és külföldre egyaránt szánt, szerinte az nem egy európai politikus hangja.

"Egynek örülök viszont, hogy a plebejus politika megszünteti a különbségeket, mert ez azt jelenti nyilván, hogy mindenkinek lesz kőbányája, szőlőültetvénye" - jegyezte meg. Mint mondta, ismét nem hangzott el semmilyen konkrét javaslat a lózungokon, félrevezető állításokon kívül, és értelmetlennek nevezte a napi nyolc óra feletti munkavégzés adó- és járulékmentességét. Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor 100 milliárdok eltüntetéséről is beszélt, megjegyezte: "miért nem jelenti már fel a miniszterelnököt, hogyha ekkorát tudott lopni?".

A pártelnök beszélt arról, hogy a kormány megszorító intézkedésekre kényszerül, amelyek nem népszerűek, de nincs is olyan cél, hogy egy kormány négy éven keresztül a legnépszerűbb legyen. A parlamenti demokrácia éppen arról szól, hogy négy évente vannak választások, valakik elnyerik a többség bizalmát, és ha a többség nincs velük megelégedve, akkor legközelebb leváltja őket - mondta, hozzátéve, hogy ez történt 2002-ben Orbán Viktorral is.

A Fidesz elnökének felvetésére, miszerint Magyarországnak az ő kormányzása idején lett volna lehetősége kitörni az adósságcsapdából, közölte: Orbán Viktor egy Bokros-csomag által konszolidált költségvetést, illetve gazdaságot vett át 1998-ban, 5 százalék feletti növekedési pályával, amelynek összes előnyét élvezte kormányzása alatt. 2002-ben 2,7 százalékos gazdasági növekedéssel, 9 százalék körüli költségvetési hiánnyal, egy növekvő adósságállománnyal adta át az országot. Hozzátette: sajnos a 2002-ben megalakult kormány jelentős mértékben rontotta a költségvetés pozícióit intézkedéseivel, amelyeket egyébként a Fidesz is megszavazott.

"Tehát ez sem úgy van, ahogy mondja, egész egyszerűen egy illuzionista előadását láttuk" - jegyezte meg Kuncze Gábor. Kóka János liberális gazdasági miniszter - aki pályázik az SZDSZ elnöki posztjára - elmondta: a Fidesz elnökének beszéde csalódást keltett benne, mert a múlt, a depresszió, a keserűség, a fenyegetőzés ötödik éve unalomig ismételt üzeneteit hallottuk. Véleménye szerint ha nincs program, nincsen alternatíva, ha hiányzik a vízió, akkor egy új többség helyett legfeljebb egy régi kisebbség támogatására számíthat Orbán. "Értem Orbán Viktort: nem szereti a demokráciánkat, ha az ország nem őt választja kormányfőnek" - fűzte hozzá Kóka János, aki megdöbbentőnek tartja, hogy a Fidesz elnöke a független pozícióban lévő jegybankelnököt, Járay Zigmondot is a támogatói közé sorolta.

MDF: érzelmileg felfűtött beszéd

"Az MDF (...) szerint a beszéd még annál is populistább volt, mint amit korábban megszokhattunk Orbán Viktortól" - fogalmazott Kerék-Bárczy Szabolcs az MDF szóvivője. Úgy vélte: a Fidesz elnöke erőteljes baloldali retorikát alkalmazott akkor, amikor azt mondta: vannak új arisztokraták, és van a plebejus réteg, ami az "új többség". Szerinte "ez meglehetősen értelmezhetetlen".

A kapitalizmussal, a tulajdonnal szembeni megállapítások egy jobboldali párttól szintén értelmezhetetlenek - tette hozzá. Az "egy az ország, egy a zászló szlogen" az MDF szóvivő szerint akkor lenne értelmezhető, ha az egységes ország érdekében hangzott volna el. Ám a demagóg, populista beszéd, amit hallottuk, éppen az ellenkező irányba hatott - vélekedett.

Mint Kerék-Bárczy Szabolcs mondta - bár nem volt újdonság -, Orbán Viktor ebben a beszédében sem vázolt fel konkrét alternatívát, nem adott konkrét programot. Ehelyett erőteljesen érzelmileg akart hatni. Érzelmileg "nagyon felfűtött volt" a beszéd - mondta.

Mádl: tények által igazolt mondandó

Mádl Ferenc szerint tényeken alapult Orbán Viktor beszéde. A volt köztársasági elnök élőben hallgatta végig a Fidesz elnökének beszédét, őt és feleségét Martonyi János és a Fidesz elnöke is külön köszöntötte.

A beszéd "fő sodrát illetően és megállapításait tekintve tények által igazolt volt" - mondta Mádl Ferenc az évértékelő beszéd után a Millenáris Parkban. Hozzátette: a hangsúlyokkal, a megfogalmazás finomságával és árnyaltságával nyilvánvalóan lehetne vitatkozni, valószínűleg ő is máshogy fogalmazott volna meg bizonyos dolgokat.

Kifejtette: a beszéd az ország gazdaságilag, politikailag és morálisan sokrétű helyzetéről szólt. Orbán Viktor szavait azonban nem az ő dolga elemezni, hanem a politológusoké - hangsúlyozta a volt államfő.

(MTI, hirado.hu)

 

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12