Fidesz.hu

Orbán: Gátlástalanság, erőszakosság, kapzsiság jellemzi az új baloldalt

  nyomtatási kép

"Ideje volna változtatni, először fizessenek a hazugok"

A gátlástalanság, az erőszakosság és a kapzsiság jellemzi az új baloldalt - mondta Orbán Viktor tegnapi országértékelő beszédében a budapesti Millenáris Parkban. Az új többség áll szemben az új arisztokráciát képviselő hazug kormánnyal - tette hozzá. A Fidesz elnöke szólt a polgári oldalhoz is, szerinte a győztesek jelszava csak az lehet: "Egy az ország, egy a zászló!" Figyelmeztetett ugyanakkor arra, ha nincs igazság, nincs béke.

Olyan események történtek 2006-ban Magyarországon, amelyek korábban emberemlékezet óta sohasem - kezdte évértékelését a Fidesz elnöke. Orbán Viktor egy példával érzékeltette a tavalyi évet. Történt egyszer, hogy az egyszeri ember szamara a biztató zöld réten sétálva egy kiszáradt kútba esett. Megütötte magát, de bízott benne, hogy majd jön a gazda és kihúzza szorult helyzetéből. A gazda meg is érkezett, sőt, segítőket is hozott, ám azok a kiemelés helyett elkezdték szórni a földet a szerencsétlen állatra. Ez az egyszeri ember ugyanis "reformszellemű" volt; kiszámolta, hogy olcsóbb, "költséghatékonyabb" betemetni a kutat és a szamarat, mint kihúzni onnan.

Kútban vagyunk

Év elején még vita volt arról, hogy milyen helyzetben van az ország, nagy-e a jólét, vagy romlik a helyzet - emlékeztetett. Év közepén aztán beismerte a kormány, hogy "kútban vagyunk", nem a gazdaság dübörög, hanem a munkanélküliség és az adósság - fejtette ki Orbán. Kiderült a válság oka is: óriásivá duzzadt a költségvetés hiánya, tengernyi pénz hiányzik az államkasszából, azt ugyanis a szocialista vezetők, akiknél a kasszakulcs volt, eltüntették. Kiderült az is, hogy évek óta hazudtak az embereknek.

A kormányzat azt is elismerte, hogy a vétlenekkel, a tisztességesen dolgozókkal akarja megfizettetni ennek az árát. - Ideje volna változtatni, először fizessenek a hazugok, akik becsapták az embereket, meghamisították a gazdasági adatokat és orránál fogva vezették a köztársasági elnököt, közpénzből fizették a hatalomban maradásuk árát - jelentette ki Orbán Viktor.

Az új arisztokrata klikk 100 milliárdokat tüntethet el felelősségre vonás nélkül

A Fidesz elnöke szerint 2006-ra új baloldal jött létre. - Hol van már a rendszerváltás veszteseinek képviselete, a baloldali egyeztetések bonyolult világa? - tette fel a kérdést. "Elfújta a szél!" - mondta. Új nemzedék, pártmunkásból lett milliárdos foglalta el a szocialista párt minden posztját, háttérbe szorítva és nevetségessé téve a régieket. Ezt az új baloldalt a Fidesz elnöke szerint a gátlástalanság, az erőszakosság és a kapzsiság jellemzi. Nyíltan színpadra lépett a rendszerváltáson megizmosodott új arisztokrata klikk is, amely újabb és újabb kiváltságokat szerez meg magának, tagjai 100 milliárdokat tüntethetnek el felelősségre vonás nélkül, saját céljaikra használhatják a rendőrséget és a titkosszolgálatokat. Az új arisztokrácia segítséget nem nyújt, csak "dobálja ránk a földet, és közben azt motyogja: reform, reform" - tette hozzá. Valójában azonban még több pénzt és még több hatalmat akar. A kapzsiság telhetetlen, nem elégszik meg annyival, amennyije van neki - idézte az ősi igazságot Orbán. - Nem elgondolkodtató, hogy három olyan ember (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kóka János gazdasági miniszter és Veres János pénzügyminiszter) vitte csődbe a magyar gazdaságot, aki saját pénzét megtöbbszörözte? - tette fel a kérdést. A reformok mögött a pénzéhes kapzsiság csupasz üzleti érdeke áll - hangsúlyozta.

Elvtársak...

Közben elfojtják a munkát, a vállalkozást és az értékteremtő aktivitást, elszívják ezek elől a levegőt. Emlékeztetett arra, hogy a kormány akkor akarja bevezetni az egészségügyben a több-biztosítós modellt, amikor Kalifornia kormányzója éppen ennek megszüntetésén gondolkodik, valamint az OECD is kijelentette a rendszerről, hogy az megbukott. A kórház- és iskolabezárások idején 40 milliárdot akarnak költeni interaktív táblákra - mondta el a Fidesz elnöke, majd elmesélt egy viccet a csodákra képes szovjet technikával kapcsolatban. - Elvtársak - jelentik be a kolhozban -, ezentúl minden családnak lesz repülője! - Minek az, Micsurin elvtárs? - Hát ha meghallják a rádióban, hogy Kazanyban van lekvár, akkor gyorsan odarepülhetnek és sorba állhatnak!
Orbán Viktor szerint a 2002-2006-os esztendők átmeneti évek voltak; a régi baloldal letűnése, az új baloldal színre lépése közötti átmenet. Az elmúlt években megérhettük az új baloldal természetrajzát - tette hozzá. A Fidesz-elnök hangsúlyozta: a kapzsiság politikájának esett áldozatául az MSZP, majd pedig az egész ország.

A kormány szótárában a jobb élet mindig négy évre van. Valójában nincs egy jottányi előrelépés sem, három évig elvesznek az emberektől, majd a negyedikben visszaadnak valamennyit - hangsúlyozta Orbán Viktor. Csakhogy Magyarországon 2006-ban történt valami, mint ahogy az egyszeri ember szamarával is: a jószág a kezdeti kábultság után, ahányszor rádobtak egy lapát földet, megrázta magát, lerázva magáról azt a kút aljára, és így mindig eggyel feljebb lépve végül aztán átlépte a kút káváját és faképnél hagyta gazdáját. Tavaly olyan dolgok történtek, amelyeket sem a kormány, sem az ellenzék, de talán még az emberek sem láttak előre. Magyarország megrázta magát, és rálépett az első kupacra. Az önkormányzati választások igazolták, hogy az új arisztokráciával szemben egy új többség született, amely nem fogadja el a rá kirótt sorsot.

Hogy lehettem ilyen szamár

Mindenkivel előfordult már, hogy a homlokára csapott és azt mondta: "Hogy lehettem ilyen szamár!" - emlékeztetett a Fidesz elnöke. Kiderült tavaly az is, hogy vannak maratoni hazudozók, de nem a becsapottaknak kell viselni a felelősséget, hanem azoknak, akik hazudtak - hangsúlyozta.

Kevesen maradtak mára a kormány mögött, ám hozzájuk, róluk is szólni kell - vélte Orbán. Szerinte maradtak még baloldaliak, akik nem látják, hogy pártjukat elragadta az új arisztokrácia. Vannak olyanok is, akiket sikeresen lehet ijesztgetni - mint a gyerekeket például a rézfülű bagollyal -, akik elhiszik, hogy Orbán Viktor maga az ördög, és szörnyű dolgok következnének a polgári oldal kormányzásának idején. És a kormány mögött állnak a tettestársak is - hangsúlyozta. Véleménye szerint ma nem tudunk többet tenni, mint hogy őszintén és egyenesen szólunk hozzájuk. A Fidesz elnöke ezek után részletesen idézte Gyurcsány Ferenc önvallomásait, részben Debreczeni József interjúkötetéből, részben pedig az őszödi beszédből. Például amikor Kövér László úgynevezett köteles beszédével kapcsolatban a jelenlegi kormányfő beismeri, hogy Kövér beszéde "nem agresszív, nem fenyegető, de amit mond, egy kis rossz szándékkal ellene fordítható", vagy amikor Gyurcsány elmondta, hogy "másfél évig úgy kellett tennünk, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este".

A hazugság mellett nem szabad ottmaradni, még ha az baloldali köntösbe is bújik - hangsúlyozta Orbán. - Érdemes keresni az ösvényt, ami elvezet az új többséghez - tette hozzá. Elismerte, hogy kikezdi a politikába vetett hitet, bizalmat, ha azt látjuk, hogy öt éve még a volt szocialista országok között az élen jártunk, ma pedig a sor végén kullogunk, ha lépten-nyomon a munkahely elvesztése miatt kell aggódni, ha kialvatlan vállalkozókkal találkozik az ember, vagy olyan idős emberrel, akinek 15 ezer forinttal többet kell fizetnie a gyógyszerért, illetve ha a fiataloknak szembesülniük kell az itthoni kilátástalansággal. Közben a politika folyamatosan azt magyarázza, hogy most miért nem lehet azt csinálni, amit korábban meg lehetett tenni. Ha elfogadjuk, hogy a politika nem képes megoldani a munkanélküliséget, a lakáshelyzetet, a gyermekek iskoláztatását, akkor tényleg nincs szükség politikusokra - fejtette ki.

A polgári oldalon azonban van okunk bízni a politikusokban. Bizonyított többek között Szájer József, Kósa Lajos, Járai Zsigmond, Navracsics Tibor vagy Varga Mihály. "Mi már egyszer bebizonyítottuk, hogy a politika képes letörni az árakat", karnyújtásnyira hozni az otthonteremtést, és csökkenteni a munkanélküliséget - hangsúlyozta Orbán.

Mindig is lázadni fognak...

A történelmi átrendeződés hatására létrejött új többség a védtelenekből, a tenni vágyókból és az új nemzedékből áll - fejtette ki a Fidesz elnöke. A védtelenek az idősek, betegek, gyermekeket nevelők, nyugdíj előtt állók és fogyatékkal élők. A tenni vágyók azok, akik akarnak és tudnak is dolgozni, de elgáncsolják őket: a gazdák, a kis- és középvállalkozók, a dolgozni akaró munkanélküliek, a munkából élők, valamint a kutatók, feltalálók és művészek. A rendszerváltás, 1990 óta felnőtt egy új nemzedék, "akik számára természetes, ami nekünk óriási vívmány volt" - mondta Orbán. Ők nem fogadják már el a korlátokat, a kordonokat, azt, hogy másodrendű állampolgárok legyenek hazájukban, vagy éppen Európában. Mindig is lázadni fognak ez ellen; azt várják hazájuktól, hogy megnyissa, ne pedig elzárja a lehetőségeket. A Fidesz elnöke szerint az új többség úgy hiszi, hogy ki lehet jönni a kútból, és ki is fog jönni belőle.

Hova juttattak bennünket a hazug országvezetők? - tette fel a kérdést. A legsúlyosabbnak azt nevezte, hogy óriási kölcsönöket vettek fel. Ezzel szemben a polgári kormány idején az ország kijött az adósságspirálból, az eladósodottság mértékre évről évre csökken. Most viszont csak az adósságok kamatterhe több mint az összes magyar állampolgár által befizetett személyi jövedelemadó összege. Amit tehát szja-ban befizetünk, az már megy is ki külföldre - hangsúlyozta. A kamatteher magasabb, mint az összes időskorúnak kifizetett nyugdíj - tette hozzá.

Ha nincs igazság, nincs béke

Ahhoz, hogy visszajussunk oda, ahol 2002-ben voltunk, 16 év jó, vagy 12 év kiemelkedő kormányzásra van szükség - jelentette ki Orbán. A szocialisták tehát négy év alatt vettek el tőlünk tizenkét évet. Minél később vetünk véget ennek a helyzetnek, annál több időre lesz szükség a visszakapaszkodáshoz. Késlekedés nélkül meg kell tehát állapítani a felelősök személyét, és ki kell szabni a büntetésüket. Nem lehet büntetlenül elvenni 12 évet a magyarok életéből - hangsúlyozta. Hozzátette, ha nincs igazság, nincs béke; a polgári oldal mindenkivel kész az együttműködésre, de előtte tiszta vizet kell önteni a pohárba.

Az új többség Orbán szerint ragaszkodik a rendszerváltás alapjához - hogy a megkérdezése nélkül nem lehet döntést hozni róla -, valamint a demokráciához. Szabadságot szeretne és nem tilalomfákat. Nem akar kiváltságokat, "pártvezetőkből és szélhámosokból álló új arisztokráciát".

Cél, az erős Magyarország

A Fidesz elnöke szerint Magyarország most gyenge, ám az új többség nem akar gyenge országot, gyenge társadalmat, célja az erős Magyarország. Ez az alapja ugyanis mindennek, csak egy erős ország adhatja meg azt, amit polgárai elvárnak tőle - fejtette ki. Az erős Magyarország pedig arra törekszik, hogy mindenkinek legyen tulajdona, amelyben munkája tükröződik. Szereti saját fiataljait, teljes jogú polgároknak tekinti őket, és igazságos velük szemben.

Ezzel szemben jelenleg kiveszőfélben van a tisztességes munka iránti tisztelet. Pedig az értékteremtő munka megsarcolásánál minden megoldás jobb. A magyarok jelenleg heti 40 óra helyett 53 órát dolgoznak, senki sem dolgozik náluk többet Európában, de még az Egyesült Államokban sem. Orbán szerint ezért jelentősen csökkenteni kell az adókat, a napi 8 órán felüli munkát pedig sem adóztatni, sem járulékoltatni nem szabad. A kapitalizmus erkölcs nélkül nem képes fennmaradni - hangsúlyozta -, nem járható az, hogy a céget csődbe vitt vállalatvezető hatalmas pénzzel távozik, míg a tisztességesen dolgozó embereket kiteszik az utcára. Kifejtette azt is, az államnak meg kell védenie a magyar nagyvállalatokat.

Orbán Viktor szerint Magyarország azért gyenge, mert nem csapatként játszik. Mindenhol arra biztatják az embereket, hogy lopják el az öltözőben társaik holmiját, és ha lehetőség adódik, akkor lelkiismeret nélkül adják el a meccset. Magyarországot csak a plebejus politika teheti erőssé - vélte. Ennek lényege, hogy nem kiváltságpárti, hanem magasrendű, erkölcsi megalapozottságú.

Nem vesztesként, hanem győztesként kell gondolkodni

Ebben a helyzetben egyértelmű a polgári oldal feladata. Orbán hangsúlyozottan, "az intés hangján" szólva emlékeztetett arra: "elveszi az Úr a nyájat azoktól, akik nem a nyájét, hanem a magukét nézik". Az új többség nem tulajdona a polgári oldalnak, és a polgári oldal sem tulajdona az új többségnek, hanem a polgári oldal az új többség reménye - hangsúlyozta. Ezt a feladatot csak alázattal lehet ellátni szerinte, azaz számot kell adni a megbízónak, és alázatot kell érezni a feladat iránt is. Tanuljunk a baloldal csúfságából, bizalmat és reményt csak alázattal lehet megtartani - mondta. A polgári oldalnak ki kell állnia az emberek jogai mellett, és készülnie kell az őszi népszavazásra.

Az alázat mellett győzni akarásra is szükség van, győztesként kell gondolkodni. Orbán szerint ugyanis a vesztesként gondolkodás "igencsak elharapózott" a polgári oldalon. - Kitalált és ostoba vádak ellen védekezni semmi okunk. A szocialisták csapták be, verették rendőrökkel, zárták kordon mögé az embereket, nekik van okuk szégyenkezésre, nekünk nincs - mondta.

Hangsúlyozta azt is: a politikának az utcán is helye van, aki ezt kétségbe vonja, az nem demokrata. A szélsőségeseket a kormányoldal támogatja, mögöttük az ő trükkjeik állnak - jelentette ki. Az új baloldal megjelenéséig a politika soha ilyen mértékben nem tenyerelt bele a rendőrség életébe - tette hozzá. Azokat kell látnunk, akiket képviselünk, a közös ügyet, a zászlót kell magunk fölé emelni, ezért a győztesek jelszava csak az lehet: "Egy az ország, egy a zászló!" - ezzel a záró gondolattal fejezte be évértékelő beszédét a Fidesz elnöke.

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12