Fidesz.hu

Csak világos jövőképpel lehet visszakapaszkodni

  nyomtatási kép

Alapvető gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, mert a jelenlegi irány semmi jót nem eredményez - szögezte le Pelczné Gáll Ildikó vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A Pézügyminisztérium sikerként propagálta, hogy az államháztartás első havi hiánya alatta maradt a tervezettnek, 224 milliárd forint helyett 196 milliárd lett. Pelczné Gáll Ildikó rámutatott: a hiányadat attól lett jobb, hogy a nagy kapkodásban olyanok fizettek be adót, akiknek nem is kellett volna. A Fidesz alelnöke hozzátette: bizakodásra és sikerpropagandára végképp nincs okunk, különösen annak fényében, ha ezt a hiányt az önkormányzati hiányokkal együtt vizsgáljuk, ugyanis azok 5 év alatt megháromszorozódtak. A politikus az államadóssággal kapcsolatban elmondta, hogy 1998-al kezdődően egy csökkenő tendenciáról lehet beszélni, majd 2001 után egy tartós emelkedés következett, 2004-ben átlépte a GDP-hez viszonyított 60 százalékot, 2006-ban pedig elérte a 65,7 százalékot, így egyre távolabbi időpontban csatlakozhatunk az euró-zónához, másrészt beindul egyfajta spekuláció.

Azt várnánk, hogy ilyen megszorítások, adónövelések hatására majd később jobb lesz, de ez sem igaz, hiszen a konvergenciaprogramban hazánk eladósodottsága tervszinten is tovább folytatódik - hívta fel a figyelmet a képviselő. Rámutatott: ezt az adósságot nem a gazdasági növekedés finanszírozza, hanem pótlólagos külső források, mint például a hitelek, a devizakötvények, amelyeket azonban egyre magasabb kamatterhek mellett adnak. "Az a pálya, amit felvázolnak a konvergenciaprogram mentén, már a befektetőkket sem nagyon csábítja" - szögezte le Pelczné Gáll Ildikó. A fideszes politikus problémának nevezte, hogy nem látható a jövő, mire volt jó ez a megszorítás.

Pelczné Gáll Ildikó az államadósságról szólva elmondta, hogy tavaly 1940 milliárd forinttal nőtt, hét év alatt összesen 7819 milliárd forinttal. A tavalyi adósságnövekmény az idei adóemelésekből befolyó összeg közel tízszeresét jelenti - hívta fel a figyelmet a politikus. "Ennyit ér a megszorítás (...) Vagyis ez a gazdasági növekedés, ez a mérték semmilyen körülmények között nem elég arra, hogy a magyar gazdaságot valaha is egyensúlyi pályára állítsa" - tette hozzá. A tavalyi év kapcsán a Fidesz alelnöke nagy problémának nevezte, hogy a gazdasági növekedés üteme - az elemzői várakozásokat mélyen alulmúlva - nagyon alacsonyra sikeredett. Európai összehasonlításként elmondta, hogy mind Franciaország, mind Németország piaca talpra állt, eközben a mi gazdasági növekedésünk csökkenő mértékű, elkezdünk leszakadni. A politikus szintén nagy problémának tartja, hogy hazánkban nagyon alacsony a foglalkoztatottság, és nagyon magas a munkanélküliség.

A Fidesz alelnöke leszögezte: alapvető gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, mert a jelenlegi irány semmi jót nem eredményez. "Ha a gazdasági növekedést nem fogja a kormány komolyan venni, és a Nemzeti Fejlesztési Terv nem fog a gazdasági növekedés mellett a foglalkoztatottság növeléséről is szólni, akkor Magyarország végérvényesen le fog szakadni" - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: óriási lejtmenetben vagyunk, amiből csak világos jövőképpel lehet visszakapaszkodni.

fidesz.hu

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12