Fidesz.hu

Bencsik János: Védjük meg az energiafogyasztókat!

  nyomtatási kép

Az Országgyűlés Energetikai albizottsága szerdai ülésén hallgatta meg a Magyar Energia Hivatal elnökét, aki a vezetékes energiaszolgáltatás aktuális fogyasztóvédelmi kérdéseiről adott tájékoztatást. Bencsik János országgyűlési képviselő az ügyfélszolgálati irodák kapacitás-szűkösségének orvoslására, a szolgáltatók által alkalmazott, eltérő tartalmú üzletszabályzatok egységesítésére tett javaslatot.

Horváth J. Ferenc MEH elnök arról adott tájékoztatást, hogy mind a földgáz-, mind az áramszolgáltatók jelentős gazdasági, piaci potenciállal és területi monopóliummal rendelkeznek, melyhez képest egy lakossági fogyasztó nincs alkupozícióban. A szolgáltatók jól képzett jogászokkal és energetikai, kereskedelmi szakemberekkel rendelkeznek, mely együttes körülmény joggal keltheti a fogyasztókban a kiszolgáltatottság érzését.

A lakossági panaszok között leggyakrabban a számlázással és a méréssel kapcsolatos kifogások fordulnak elő. Mindkét szolgáltatási körben emelkedés figyelhető meg. 2006-ban a korábbi évekhez képest közel megnégyszereződött a szolgáltatókra kirótt bírságok összege. 2007 elején a korábbnál is erőteljesebb ügyintézési igény jelent meg a fogyasztók részéről. Az ügyfélszolgálatok túlterheltsége azonban nem csak a szolgáltatók hibás működésének következménye. A megváltozott gázár-támogatási rendszer jelentős fogyasztói aktivitást indukált, a kormányzati kommunikáció pedig néhány jelentős elemet nem hangsúlyozott ki, vagy félreérthető volt a fogyasztók nagy többsége számára. - fogalmazott Horváth J. Ferenc elnök.

Bencsik János országgyűlési képviselő, az Energetikai albizottság tagja hozzászólásában szorgalmazta a személyes ügyfélszolgálati irodák normatív mutatóinak - irodák száma, területi elhelyezkedése, nyitvatartási ideje - rendeleti szintű szabályozását.

A miniszteri rendelet kiadását azért tartotta fontosnak, mert a MEH már hozott ilyen tartalmú határozatot, de a szolgáltatók bíróság előtt támadták meg azt. Fontosnak tartotta, hogy a minőség-szabályozási rendszerek a hamarosan bekövetkező piacnyitást követően is hatályban maradjanak.

Igazi verseny, legalábbis a gázszolgáltatás területén tapasztalható monopolhelyzet miatt nem várható, így a szolgáltatók nem kényszerülnek rá az ügyfelek jobb kiszolgálására. Igazi változás elsősorban a villamos energia piacon várható. Itt viszont a szolgáltatónként eltérő üzletszabályzatok nehezíthetik meg a váltani akaró ügyfelek körültekintő tájékozódását, ezért a készülő villamos energia törvényben elő kell írni az egységes üzletszabályzat szerinti szolgáltatási rendet.

Amennyiben legalább ezek, a legminimálisabb garanciális elemek nem születnek meg, úgy a fogyasztók végérvényesen megrekedhetnek a globális tőkehatalom és a neoliberális kormányzat kutyaszorítójában. - fogalmazott Bencsik János.

fidesz.hu

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12