Fidesz.hu

Várhatóan négy kérdésben lesz majd népszavazás

  nyomtatási kép

A Fidesz-KDNP nevében Áder János és Rubovszky György reagált az Alkotmánybíróság (Ab) mai döntésére, amelynek értelmében három témakörben biztosan lesz népszavazás.

Kapcsolódó cikkek: Ab: három kérdésben megindulhat az aláírásgyűjtés


Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése értelmében a Fidesz-KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban, a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a kizárólag patikán belüli gyógyszerárusítással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekben megkezdődhet az aláírásgyűjtés - jelentette be Bihari Mihály a testület elnöke csütörtökön Budapesten.

A Fidesz-KDNP nevében Áder János és Rubovszky György reagált az Ab döntésére. Az Országgyűlés alelnöke kifejtette: a három kérdésben a döntés nem igényel kommentárt, érveiket már korábban is elmondták, és a tesület - csakúgy, mint az Országos Választási Bizottság (OVB) korábban - ezt az érvelést elfogadta és mindhárom kérdést népszavazásra bocsáthatónak ítélte.A tandíjjal kapcsolatban Áder közölte: egyértelmű a helyzet, szerinte ezzel együtt négy kérdésben kerül majd sor népszavazásra. "Az Alkotmánybíróság visszautalta új eljárásra az Országos Választási Bizottsághoz ezt a kérdést, ugyanakkor világos és egyértelmű álláspontot is kifejtett ezzel kapcsolatban, aminek a következménye nem lehet más, minthogy az OVB a tandíjra vonatkozó kérdésünket is népszavazásra bocsáthatónak ítélje" - fogalmazott.

A vizitdíjról elmondta: egyértelmű az Alkotmánybíróság döntése, mely szerint a kérdésben nem tartható népszavazás, azonban az indoklás rámutat: miután a költségvetésben semmiféle vizitdíjról nem volt szó, jogszerűen ennek a kérdésnek a népszavazásra bocsátását az OVB nem tagadhatta volna meg. Időközben megszületett a költségvetés, és most már az úgynevezett tiltott tárgykörök körébe került a ezen keresztül a vizitdíj - mutatott rá. Ugyanakkor - fűzte hozzá - kizárólag a kormány felelőssége, hogy ötödik kérdésként a vizitdíjról nem mondhatnak véleményt az állampolgárok, hiszen ha a kormány nem a tiltott tárgykörök között - tehát nem a költségvetésben - szerepeltette volna a vizitdíjat, hanem egy másik törvényben, akkor a népszavazásra bocsáthatóságra lehetőség nyílt volna. "Örültünk volna, ha a kormány nem sumákol, hanem őszintén vállalja a választópolgárok előtti megmérettetés lehetőségét" - jegyezte meg a politikus.

A nyugdíjjal kapcsolatban az Ab egyértelműségi kifogásokat támasztott a kérdéssel kapcsolatban - mondta el Áder János, aki felhívta a figyelmet arra, hogy egy dolgot nem lehet elvitatni a párttól: politikai értelemben mindenképpen jószándék vezette a Fidesz politikusait akkor, amikor ezt a kérdést népszavazásra akarták bocsátani. Mint mondta, azt szerették volna elérni, hogy a nyugdíj mellett munkát vállalók ne kerüljenek hátrányosabb helyzetbe 2006 végén, 2007 elején, mint amilyen helyzetben voltak korábban. Utalt rá, hogy még az Orbán-kormány hozott egy olyan rendeletet, amely kimondta, hogy a nyugdíj mellett dolgozók nyugdíját nem kell az szja-alapba beleszámítani. "Ezt a rendelkezést változtatta most meg a Gyurcsány-kormány, azaz a nyugdíjasok számára egy lényegesen hátrányosabb helyzet jött létre, mint amilyen korábban volt. Mi szerettük volna, hogy ha a korábbi, nyugdíjasok számára előnyös helyzet marad fönt" - hangsúlyozta a politikus.

Áder János a Fidesz nevében arra kérte az OVB-t, hogy minél hamarabb hozza meg a tandíjjal kapcsolatos döntését, hogy a négy kérdésről ugyanabban az időpontban történjen meg a népszavazás. Mint arra rámutatott, így költségtakarékosabb lesz a szavazás. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy tavasszal biztosan nem, de valamikor az ősz folyamán várható a népszavazás.

fidesz.hu

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12