Fidesz.hu

Natúrpark a Pinka mentén - konferencia Vaskeresztesen

  nyomtatási kép

Minden Natúrpark találja meg saját különlegességét - ezt tanácsolták az osztrák és magyar környezetvédelmi szakemberek a Natúrpark a Pinka mentén című konferencián Vaskeresztesen. A rendezvényt az Alsó-Pinkamenti Mikrotérség Területfejelsztési Tanács szervezte azért, hogy betekintést kapjon e speciális szervezeti forma világába, ugyanis a vidék maga is Natúrparkot szeretne létrehozni. A konferencián az idén 10 éves kőszegi Írottkő Natúrpark képviselői is megosztották tapasztalataikat, fejlesztéseiket az érdeklődőkkel.

Osztrák és magyar polgármesterek, környezetvédelmi szakemberek is részt vettek a Natúrpark a Pinka mentén című konferencián Vaskeresztesen. Ezzel a rendezvénnyel az Alsó-Pinka menti térség megtette az első lépést a Natúrpark cím elnyerése felé. Eddig a 14 települést érintő vidék nem szerepelt sikeresen a pályázatokon, így a Pinka mente pénz hiányában nem fejlődhetett. A mikrotérség épp azért szeretne Natúrparkká válni, mert a természet megóvása mellett könnyebben hozzájuthat a fejlesztésekhez szükséges pénzhez. Azt még egyelőre nem tudni, hogy a terület valóban alkalmas-e a Natúrpark címre, amely egy különösen értékes, jellegzetes tájegységet takar, általában védett természeti területet és üdülési célokra is alkalmas.

Kohut Miklós elnök, Alsó-Pinkamenti Mikrotérség Területfejlesztési Társulás

"Mi, akik itt lakunk, igazából minden nap találkozunk ezekkel az értékekkel, talán fel sem tűnik nekünk, hogy mi mindennel rendelkezünk, ezért megkértünk külső szakértőket, akik igazából szakértői szemmel, sokkal nyitottabb szemmel fognak ezeken a települések területén majd járni-kelni, és a legeslegvégén, amikor a projekt bezárul, akkor lesz majd egy olyan tanulmány a kezünkben, illetve egy konferencia - nyitókonferencia -, amely felébreszti ezeket a gondolatokat.?

A szakértők ebben az évben végigjárják az Alsó-Pinkamenti tájegységet és összegyűjtik a térség növény és állattani értékeit, felmérik régészeti emlékeit és kulturális hagyományait. A biológusok, régészek és néprajzkutatók év végén összegzik tapasztalataikat és akkor születik majd döntés, hogy a mikrotérség 14 települése valóban felvállja-e egy önálló Natúrpark létrehozását. A vidék a felméréshez szükséges pénzt egy nemrég elnyert európai unios projekből finszírozta. Így valósulhatott meg a konferencia is, ahol a meghívott előadók feljánlották segítségüket, köztük a kőszegi Írottkő Natúrpark is, melynek képviselői idén már 10 éves tapsztalataikat adhatják át az Alsó-Pinkamenti térségnek.

Bokányiné Boda Gyöngyi elnök, Írottkő Natúrpark

"Nagy hangsúlyt fektettünk a helyi termékek bemutatására illetve a turisztikai piacon való megjelelentetésére, ezért alakítottuk ki a Jurisics-várban Kőszegen az ún. Natúr Boltot, ahol kifejezetten a Kőszeg és környékén található helyi termékek vásárolhatók meg. Emellett az elmúlt évben jött létre a kőszegi Borok Háza, ahol a kőszegi borászok mutatkoztak be.?

A szakemberek az előadásokon kiemelték, hogy minden Natúrparknak meg kell találnia saját egyediségét. A jellegzetes helyi termékek, a vendégszeretet vagy a tájegység épített örökségei megkülönböztethetik egyik parkot a másiktól. Magyarországon jelenleg 8 Natúrparkot jegyeznek, közülük a kőszegi Írottkő Natúrpark a legidősebb. A konferencián az is elhangzott, hogy a vasi tájegység az elmúlt tíz évben az osztrák Natúrparkokkal több közös programot is szervezett.

Bakos György, alelnök, Magyar Natúrpark Szövetség

"A Rohonciakhoz minden évben megyünk például Adventkor az Adventi vásárra, ők jönnek az Orsolyára, Léka ugyanúgy, illetve ha találunk közös pontokat, például a pecsétgyűjtő akcióval vagy a határon átnyúló turizmusfejlesztési programmal, akkor gyakorlatilag napi a kapcsolat, mert interneten keresztül folyamatosan érintkezünk egymással.?

A határon túli együttműködés a turizmus fellendítését is elősegíti, így a Alsó-Pinkamenti térség a magyar és osztrák kultúra találkozásának csomópontja is lehet, s ha az év végén a mikrotérség önálló Natúrparkként működik, akkor ez védelmet jelenthet a térségbe tervezett lignitbánya megépítése ellen is.

Szijj Ramóna

Forrás: Pro-28 Stúdió

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12