Fidesz.hu

Árakat emelnek

  nyomtatási kép

A Rába- parti várost sem kerüli el az ár(emelési)hullám, bár ennek mértéke nem mértéktelen. Olyannyira, hogy a legtöbb vasi településen kiegyeznének a körmendi helyzettel. Az inflációs trendet követi a testület által jóváhagyott, 2009-es áremelés-sorozat

Áremelés akkor is lenne, ha nem lenne válság, fogalmazott a legutóbbi testületi ülés előtt az egyik körmendi városatya, célozván a már-már hagyományos, a költségvetésbe is beépített inflációs trendre. És valóban: a testület által végül is elfogadott áremelések mértéktartók. Más kérdés, hogy mit hoz majd a holnap, a gazdasági-pénzügyi válság milyen nem várt meglepetésekkel rukkol majd elő. A város üzemeltetése viszont napi feladat, s ha egyvalami drágul, az a többit is magával húzza.

Elsőként a hulladékszállítás díjáról esett szó. Mint megtudtuk, a lakossági lomtalanítás tavalyhoz képest 20 százalékkal emelkedett. A növekedést nem a háztartási, hanem az üzletszerű tevékenységből keletkezett hulladékok (járműalkatrészek, elektronikai berendezések bontása, veszélyes anyagok) tették ki. Itt fontos megjegyezni, hogy a jövőben e termékeket nem szállítják el. A szolgáltató a magas üzemanyagárakkal és az előzőleg kalkulált keretösszeg idő előtti kimerülésével indokolta az inflációt kissé meghaladó áremelést. Amit el is fogadtak, így jövőre nyolc százalékkal drágul ez a szolgáltatás.

Ugyancsak fontos téma volt a helyi személyszállítás, amit szerződés alapján a Vasi Volán Zrt. lát el. Itt a díjjavaslat kialakításakor figyelembe vették a jövő évi várható költségnövekedéseket (anyag, üzemanyag, bér, működési kiadások), illetve az infrastruktúra megújításának szükségességét. Ennek alapján tízszázalékos díjemelést tartottak indokoltnak a szol- gáltatók. Egyben felhívták a képviselő-testület figyelmét: amennyiben olyan díjat állapít meg, amely a közszolgáltató veszteséges működéséhez vezet, úgy csak akkor kötelezhető a feladat ellátására, ha anyagi veszteségeit kiegyenlíti az önkormányzat. A képviselő-testület végül is elfogadta az érveket, és így az alábbiakban változnak a tarifák. A mostani 130 forintos vonaljegyért jövőre 150, a havi bérletért 3665 helyett 4215 forintot kell majd fizetniük a körmendieknek. A tanuló és nyugdíjas havi bérlet 1195-ről 1375 forintra nő.

Változnak az étkezési nyersanyagnormák és térítési díjak is. Itt a szolgáltató, a Sodexho Kft. 11 százalékos emelést javasolt. Ajánlatához mellékelte a 2008. január és szeptember közötti árlistákat, melyek szerint a hús és pékáruk, valamint a tejtermékek esetében 15-19 százalékos volt az áremelkedés. A testület végül is megszavazta az infláción felüli áremelést. Végül a terembérleti díjak 2009-ben 5 százalékkal emelkednek majd, ugyanígy a vásári és piaci helypénzek, valamint a helyjegyek is.

(Vas Népe)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12