Fidesz.hu

Kivágják a már menthetetlen, öreg fákat Körmenden

2009. április 17. 10:38:49  nyomtatási kép

Tegnap délelőtt terepbejárást tartottak a szakemberek, s a Hegyaljai úton és a Hunyadi utcában kijelölték azokat a fákat, melyeket mindenképpen ki kell vágni.

A városból kivezető Hegyaljai úton április elején a nagy szélben egy elszáradt fa rádőlt egy autóra, melyben ketten utaztak. Csak egy másodpercen múlt, hogy nem történt tragédia. A vaskos fa a motorháztetőre esett, az autóban ketten súlyosan megsérültek.

Mészáros Béla, a Magyar Közút Kht. Vas megyei környezetvédelmi előadója tegnapra találkozót hívott össze, melyen a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a nemzeti park és az önkormányzat képviselői is részt vettek, s közösen vizsgálták meg az út menti fákat. Mészáros Béla a helyszínen elmondta, nem várhatnak tovább, mindenképp ki kell vágni az elszáradt fákat, nehogy újabb tragédia történjen. Hozzátette: tudja, hogy a juhar- és tölgyfasor történelmi része a városnak, de a fáknak is van életkoruk, s ha ezt túllépik, már nem lehet mit tenni. Hangsúlyozta: az ő erdész- szíve is fáj a fákért, de ha emberéleteket veszélyeztetnek, akkor drasztikus megoldást kell választani.

- Április 27-én jönnek ki az embereink, s állnak neki a fakivágásnak, s a tervek szerint 29-ére befejezik a munkát - folytatta a környezetvédelmi előadó. - Nemcsak a város területén lesz fakivágás, hanem a Nádasd felé vezető úton, a csárdától indulva az akácosokat is ritkítani kell, mert szörnyű állapotban vannak.

Czvitkovics Gyula, Körmend alpolgármestere hozzáfűzte, hogy két évvel ezelőtt a város tárgyalóasztalhoz ült a közút szakembereivel, s akkor úgy döntöttek, hogy várnak a fakivágással. Most azonban, hogy balesetet is okoztak a fák, nem lehet tovább halogatni, ki kell vágatni a menthetetlen egyedeket.

- A Várkertben is próbáltuk megmenteni az elszáradt fákat, oldószert juttattunk a gyökerekhez, azonban csupán egy-két fán segített ez a módszer - emelte ki az alpolgármester. - Szerettük volna ezt itt is kipróbálni, de az út menti fákon nem kísérletezhetünk, itt most már drasztikus megoldás kell. Ezért most az önkormányzat kezdeményezte, hogy minél előbb vágjuk ki az elszáradt fákat.

A rövid bevezető után a szakemberek elindultak Körmend felől Nádasd irányába, hogy egyenként vizsgálják meg a fákat. Egy kivételével az összes fát ki kell vágni, ugyanis a juharokba és a tölgyekbe beleköltöztek a fürkészdarazsak, lyukat fúrtak, amitől szivacsos szerkezetű lett a törzsük. Nagyobb vihar esetén pedig könnyen tragédia történhet. A Hunyadi utcában valamivel jobb volt a helyzet, itt a negyvennégy fából tizenhatot kell kivágni, ezeken már nem lehet segíteni. A soron azonban akadtak olyan fák is, melyeknek csak az elszáradt, útra belógó ágait kell levágni, s voltak olyan egyedek is, melyekhez idén nem kell hozzányúlni. Mészáros Béla még hozzátette, hogy a kivágott fákat ősszel pótolni fogják, ugyanolyan egyedeket ültetnek a helyükre.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12