Fidesz.hu

A Medsyst kiszáll a kórház működtetéséből

2009. november 12. 19:17:45  nyomtatási kép

A Medisyst kiszáll a kórházműködtetésből

Jelképes összegért, névérteken visszaadja az önkormányzatoknak az általa üzemeltetett kórházak működtetési jogát a Medisyst Kft. Azért döntöttünk így, mert ma Magyarországon a kórházakat működtető magáncégeket hátrányos jogi és pénzügyi megkülönböztetés éri a kevésbé hatékonyan működő állami vagy önkormányzati tulajdonosokkal szemben. Nem látunk rá reményt, hogy ez a kedvezőtlen helyzet a jövőben megváltozzon. Minden kórházunkat jobb műszaki állapotban és pénzügyi helyzetben adjuk át az önkormányzatoknak, mint ahogy annak idején átvettük.

A Medisyst Kft. négy önkormányzati kórház, Tapolca, Körmend, Kőszeg és Mezőtúr egészségügyi intézményeinek működtetését vette át 2004 óta. A körmendi kórházé volt az első sikeres működési privatizáció az országban, amelyet továbbiak követtek. Büszkék vagyunk rá, hogy az általunk üzemeltetett intézmények működését semmilyen botrány nem kísérte az évek során. A Medisyst esetében minden esetben az érintett képviselőtestületek egyhangú döntése alapozta meg a privatizációt, a működtetés során pedig mindvégig kiváló volt az együttműködés az önkormányzatokkal.
A ránk bízott intézmények működését az évek során racionalizáltuk, mind a négy városban komoly fejlesztések indultak, úgy, hogy eközben a kórházingatlanok tulajdonosai az önkormányzatok maradtak.
A működtetés feltételei sokat romlottak a privatizációs döntések óta. Mi is elszenvedői voltunk annak a folyamatnak, amelynek során az elmúlt három évben olyan mértékű pénzkivonás történt a magyar egészségügyből, amely még racionalizáció mellett is ellehetetleníti egy kórház ésszerű működtetését. Azt azonban nem tudjuk elfogadni, hogy a magánműködtetőt olyan megkülönböztetés éri az állami vagy önkormányzati szolgáltatókkal szemben, amely még reménytelenebbé teszi a működés stabilitását és az intézmények fenntarthatóságát.
Az iparűzési adó kapcsán gyakorolt diszkriminációval, a tizenharmadik havi fizetés és a közalkalmazottaknak járó éves bértömeg elmaradásával, a működésbe nem könyvelhető tételek tömegével példátlan helyzet állt elő. Úgy látjuk, hogy vállalkozás tulajdon szerinti megkülönböztetése sérti szektorsemlegesség elvét, s a jól működő intézményeket bünteti, miközben a rosszul működő modelleket konzerválja.
A jogalkotók a betegek jobb ellátását szankcionálták ezekkel a döntésekkel. Nem látunk reményt rá, hogy a helyzet javuljon, ezért az érintett önkormányzatokkal tárgyalásokat kezdeményeztünk a működtetői tulajdonszerkezet átalakításáról.
A betegek érdekeinek maximális figyelembe vételével, az önkormányzatokkal együttműködve kívánjuk lebonyolítani a tranzakciókat. A tulajdonosváltás a dolgozókat  nem érinti, a folyamatos betegellátást mindvégig biztosítjuk. Büszkék vagyunk rá, hogy minden kórházunkat jobb műszaki állapotban és pénzügyi helyzetben adjuk át az önkormányzatoknak, mint ahogy annak idején átvettük.

Medisyst Kft.

 

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12