Fidesz.hu

Még idén lesz adócsökkentés

2010. április 23. 22:32:59  nyomtatási kép

Az igazi demokrácia, hogy a nép eldöntheti, mi legyen az országban. Ettől csak az retteg, akinek vaj van a fején - jelentette ki Orbán Viktor a hírTV műsorában. A Fidesz elnöke úgy látja, hogy a legfontosabb választói motívum a nemzeti egység gondolata. Arról is beszélt: az elszámoltatásra a múlt ad okot, de a jövő miatt lesz rá szükség. Hosszú, tételes átadás, átvétel következik - mondta el a legelső, várható történéseket taglalva.

Kötélhúzás helyett egy irányba húzásra van szükség - hangoztatta Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a hírTV Péntek8 című műsorában.

- Sok helyütt megfordultam az elmúlt két hétben, többek között az Alföldön és Észak-Magyarországon, ezek a legnehezebb területek több szempontból is - folytatta.

- Az emberek, akikkel találkoztam, a kétharmad kapcsán kialakult vitákat nem veszik komolyan - tette hozzá. Érzik, hogy tétje van a második fordulónak, az egység és a megosztottság a legfontosabb kérdés - mondta a pártelnök. A legfontosabb választói motívum a nemzeti egység gondolata - tette hozzá. A Fidesz elnöke úgy látja: sokan mondják, hogy a versengő pártrendszerben nem lehet nemzeti egység, de az emberek ezt másképp látják.

Az ország most összetartozásra vágyik

A szocialisták kampánya azért nem hatékony, mert hiteltelenek, álszentek - vélte a Fidesz elnöke. Azok, akik 25 éve semmi kivetnivalót nem láttak az egypártrendszerben, most hirtelen elkezdték félteni az országot - tette hozzá. Orbán úgy látja: az MSZP riogató kampánya nem működik a mostani voksoláson. Szerinte az emberek azt érzik, hogy a választást követően vagy gyorsan rendet tesz a kormány, vagy pedig vitákkal tarkítva történik meg a kilábalás. Viszont "minél nagyobb az egység, annál gyorsabban lehet kilábalni a válságból."

- Úgy érzem, a nemzeti egység mögött meghúzódó gondolatok elégségesek, hogy elmenjenek az emberek szavazni, mivel be akarják fejezni amit két héttel ezelőtt elkezdtek - fogalmazott.

Orbán az ellene szóló kampányról elmondta, hogy ennél többet gondolt a szocialistákról. "Az emberi elmének a messze túlon is túli tartományában folyik a rettegés" - tette hozzá. A Fidesz elnöke szerint nem az ő személyéről van szó ebben a kérdésben, hanem arról a politikáról, amit képvisel és amilyen utat bejárt. Az a Magyarország, aminek a nevében beszélek, rendet és tiszteletet követel, összetartozásra vágyik - tette hozzá.

A bábuk jobban néztek ki

A demokrácia garanciája a választás, a nép dönt - folytatta Orbán, és hozzátette: a magyar emberek esze a helyén van, és így nem futnak a szakadékba. Úgy vélte, ez az igazi demokrácia, hogy a nép eldöntheti, mi legyen az országban. "Ettől csak az retteg, akinek vaj van a fején" - mondta el. A szocialisták Parlament előtti próbababás "marháskodásáról" elmondta: szerinte nem sikerült, mert egynéhány bábu jobban nézett ki, mint azok, akik mellettük álltak.

Csak a kasszát látva lehet tudni, mekkora lesz az adócsökkentés

Orbán kijelentette: még idén lesz adócsökkentés. "Sok sötét dolog történik még a végórákban, kitakarítják a kasszát", így csak az ország állapotáról szóló adatokat látva tudja majd elmondani, milyen ütemű és mértékű lesz a csökkentés. Úgy vélte, jelenleg az állam olyan szabályokat alkot, ami meggátolja, hogy azok, akiknek erre lenne lehetősége, munkát adjanak.

Ha egy ember a fizetését elszórja, az állam csak megvonja a vállát, ám ha már munkát akarna adni egy másik embernek, akkor az adóhatóság és a többi szerv "ráül a nyakára" - így Orbán, aki kiemelte: inkább támogatni kell a munkahelyteremtést.

Rend lesz Magyarországon

Elmondta, azt várja a leendő belügyminisztertől is, hogy felhatalmazása után járja végig az országot, hogy hirdethesse: "Magyarországon a rend az úr" a magyarok és a cigányok számára is. Ha kapnak elegendő támogatást, hamar megkezdődhet a rendteremtés.

Kétszer annyi az önkormányzati képviselő és a politikus, mint amennyire szükség volna

Az önkormányzatok átalakításáról elmondta, ez még alapos egyeztetést igényel, de abban biztosak: csökkenteni kell az önkormányzati bürokráciát. Kisebb és hatékonyabb önkormányzatokat kell létrehozni, amelyek ügyfélbarát hivatalként működnek. Az önkormányzati képviselők számát is a felére kellene csökkenteni, derült ki Orbán szavaiból, valamint az is: úgy véli, a politikusok száma is kétszer nagyobb, mint amennyire valóban szüksége lenne az országnak.

Orbán Viktor fantasztikusnak találta a Borsod megyei látogatását, elmondta, nem úgy festettek az ottani emberek, mintha lemondtak volna az életükről, sőt, a vezetőiket várják. Óvja a budapesti kormányt attól, hogy megpróbálja onnan fentről megmondani a borsodiaknak, hogyan is éljenek. A mezőgazdaságról, az ipari kultúráról nem szabad lemondani véleménye szerint.

IMF: életveszélyes kérdés

Az IMF-hitelekkel kapcsolatban a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: fontos, hogy a magunk urai legyünk, és leguruljanak a pénzügyi terhek a vállunkról. Orbán közölte: 8 éve nem gondolta volna, hogy neki kell majd azon gondolkodnia, hogy mit is kell kezdeni a szocialisták ilyen jellegű örökségével. A politikus leszögezte: a kérdésben nem szabad indulatosnak lennünk, mert ez egy életveszélyes kérdés. Orbán meglátása szerint a megoldás az lehet, ha a formálódni látszó, egységes népakaratot értelmes közgazdasági programokká alakítják át. Az egységre Orbán szerint a hitelek esetleges újratárgyalásánál is komoly szükség lehet, hiszen a jobb feltételekhez ez elengedhetetlen.

A szocialista vezetőkről szólva kijelentette: nem csoda, ha az emberek többet várnak vezetőiktől, mint a 8 évben látottak, hiszen Magyarország egy komoly ország, 1000 éves múlttal, és Orbán szerint az MSZP-sek felmutatott teljesítménye egyszerűen méltatlan volt. "Senki sem szereti szégyellni a vezetőit, ahogy senki sem szereti ha teljesítményének csak a töredékét látja megvalósulni." Úgy véli, hogy most végre erős kormánya lehet az országnak, és az erő önbizalmat adhat, de óvatosságra is int. "Magabiztosan kell hömpölyögnünk, mint a Duna" - foglalta össze.

Korrupció: "Kinyílik a bicska a zsebemben"

A korrupció kapcsán megjegyezte: jó lenne, ha a fővárosi vezetők elátogatnának Észak-Magyarországra és látnák, hogy azokból a tízmilliókból, amiket eltüntetnek milyen csodákat lehetne tenni Kazincbarcikán például. "Ilyenkor kinyílik a bicska a zsebemben, pláne ha eszembe jut, hogy hogy akarták ezt megúszni" - mondta Orbán. A korrupcióhoz kapcsolódó elszámoltatásokról, úgy látja, hogy higgadtan kell beszélni és "nem az öklünket rázni, akárhogy is viszket a tenyerünk". Meglátása szerint az elszámoltatásra ugyan a múlt ad okot, de a jövő miatt lesz rá szükség. Orbán szerint ehhez is szükség van a Fidesz kétharmados győzelmére, hiszen ennek hiányában rossz pártalkuk születhetnek, amivel még jobban lezülleszthetik a közéletet.

Május közepére összeülhet a parlament

Orbán kérdésekre válaszolva elmondta: kedden tart elnökségi ülést a Fidesz, május közepére összeülhet a parlament, majd ehhez képest egy hét múlva már lesznek olyan ügyek, amelyeket már tárgyalhat az országgyűlés. A polgári párt gazdasági tényfeltáró bizottságának köszönhetően várhatóan június elejére reális képet kaphatunk a gazdaság állapotától, majd egy hosszú, tételes átadás, átvétel fog következni. Véleménye szerint egy erős, nemzeti egység megvalósulásával olyan politika jöhet létre, amely sokkal színesebb, mint az eddig látott, és sokkal szélesebb is egyben.

(MNO)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12