Fidesz.hu

M8: Aláírásgyűjtésbe kezdtek a tervezett nyomvonal megépítése ellen

2010. július 02. 18:55:40  nyomtatási kép

A héten ismét egyeztettek a 8-as főút elkerülő szakaszáról. A környezeti hatástanulmánnyal alátámasztott nyomvonalváltozatokról esett szó.

Szerdán újabb egyeztetésre került sor 8-as főút elkerülő szakaszának építési terveiről. Az egyeztetésen szó volt arról, hogy továbbra is több nyomvonalváltozatot vizsgálnak, valamint a meglévő variációk környezeti hatástanulmányait is ismertette a tervező cég és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Hangsúlyozták, hogy a tervező és a beruházó mindegyik változatot egyenlő eséllyel vizsgálja, hiszen az országos zöldhatóság még nem hozott határozatot, hogy a két, tervezésre alkalmas változatból,  melyik legyen a végső.

Bebes István, Körmend polgármestere elmondta, hogy egy autópálya megépülése komoly gazdasági fejlődést, új munkahelyeket, jobb megélhetést jelenthet a térségben élők számára. Az országhatár és Körmend közötti autópálya-szakasz várhatóan 2014-re valósulhat meg. 

- Jelenleg is folynak a környezeti hatástanulmányok - folytatta a polgármester, ezt ismertették a beruházók. Úgy vélem, hogy egyelőre nincs itt az ideje, hogy vitatkozzunk a nyomvonalakon. Először meg kellene várni, hogy lezáruljanak az előzetes vizsgálatok, s majd utána egyeztethetnénk a nyomvonaltervekről. Felesleges a lakosságot felzaklatni addig, amíg nem látjuk a pontos terveket. -

A felek az autópálya Körmend és Csákánydoroszló közötti szakaszán vitáznak, a Magyarnádalja, Kemestaródfa, Vasalja és Körmend közötti elkerülő sorsa a tét. Az úgynevezett A1m jelű változat esetén Vasalja és Magyarnádalja települések között haladna el az autópálya, ezt az érintett települések nem szeretnék. A másik változatot (B1m) pedig Körmend nem fogadja el, mivel a horvátnádaljai városrészen keresztül történne az átvezetés, házakat kellene lebontani.

A polgármester hozzátette, mindenkinek az az érdeke, hogy megépüljön az M8-as, mivel mentesítené a 8-as főút elviselhetetlen forgalmát, s környezeti ártalmait. Emellett az M8-as az országhatártól Szolnokig tartó, 330 kilométeres szakasz egyrészt tehermentesítené a Bécs-Budapest-Szolnok útvonalat. 

A vezető kiemelte, a tervek elkészítését többféle tanulmány előzte meg, az elődök minden lehetőséget megvizsgáltak. Bebes István szerint elképzelhetetlen, hogy új nyomvonalterveket dolgozzanak ki, mivel emiatt akár meg is hiúsulhatna az út megépítése.

MÁR ALÁÍRÁSGYŰJTÉSBE KEZDTEK

Szentgotthárd és a környező települések már korábban egy nyomvonalat fogadtak el, ami egyértelműen rendezi a helyzetet Csákánydoroszló és Szentgotthárd között. Körmend és a környező települések nem értenek egyet a nyomvonallal kapcsolatban, van, ahol már tiltakozásként aláírásgyűjtésbe is kezdtek. Ha elkészülne az M8-as, akkor  Ausztriában az S7 gyorsforgalmi út megépítésével határokon átnyúló, egységes kelet-nyugat irányú nemzetközi folyosó jönne létre.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12