Fidesz.hu

Újra utazhatunk a Piroskával?

2010. július 12. 11:16:55  nyomtatási kép

A szándék megvan, már csak az engedélyek kellenek

Rendkívüli testületi ülésen tárgyalták pénteken reggel a körmendi képviselők a Körmend-Zalalövő vonalon a vasúti közlekedés visszaállását. Egyhangúan támogatták az elképzeléseket.

A Körmend-Zalalövő vasútvonal ügyét már több alkalommal is tárgyalták a képviselők, Bebes István polgármester pedig több ízben fordult kérdéssel, interpellációval  az illetékesekhez. Mint ismert,  2007. novemberében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 38 szárnyvonal bezárásának terveit ismertette, melyek között szerepelt a Körmend-Zalalövő szakasz is.

A tervek szerint csak azoknak a vonalaknak a működését engedélyezte volna az állam, melyek önkormányzati összefogással térségi vasútként üzemeltek volna tovább. A képviselő-testület 2007. november 6-i rendkívüli ülésen hozott határozatában kimondta, mindent elkövet azért, hogy a vonalszakaszon ne szűnjön meg a közlekedés. 

Ennek ellenére az utolsó vonat 2009. december 12-én gördült ki a körmendi állomásról Zalalövő felé, a kormány ugyanis nem rendelte meg a vasúti szolgáltatást ezen a szakaszon. A vonatokat azóta buszok pótolják. A menetrend miatt sokan elégedetlenek, mivel a buszok ritkábban járnak, s nem ugyanabban az időben szállítják az utasokat, mint korábban a vonatok. A térségben élőknek és az  önkormányzatoknak most az a szándékuk, hogy ismét legyen vasúti közlekedés Körmend és Zalalövő között.

Bebes István polgármester az ülésen elmondta, hogy tájékozódott a szárnyvonal működésének visszaállításával kapcsolatosan, melynek első lépcsőjeként az érintett településeknek ismételten szándéknyilatkozatot kell tenniük, hogy igénylik-e a megszüntetett vonalakon a vasúti közlekedés visszaállítását.

Ezt követően megvizsgálják ennek a lehetőségét az illetékes szervek. Bár régebben is kevesen utaztak a vonalon, a szakértők szerint ez a szolgáltatás minősége miatt volt. Azt sem tartják kizártnak, hogy a jövőben más szolgáltató üzemeltetné a vasúti közlekedést.
 A képviselők tegnap úgy nyilatkoztak, hogy  szükségesnek tartják a zalalövői vasútvonalon a közlekedés visszaállítását.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12