Fidesz.hu

Kistérségi pályázatokról, kerékpárutakról Körmenden

2010. július 15. 08:14:13  nyomtatási kép

Nyáron sem pihen a körmendi várospolitika, kiváltképp manapság. A közügyek nem mehetnek szabadságra. Most például sokan kíváncsiak arra, hogy jut-e pénz a kerékpárutakra,vagy mi lesz a kistérségi pályázatok sorsa.

Rengetegen közlekednek kerékpárral a kisvárosokban, mert így gyorsabb és költségkímélőbb, no meg egészségesebb mintha állandóan autóba pattannának. Bizonyos útszakaszokon azonban komoly nehézségekkel és veszélyekkel jár a bringázás, ezért mindig örvendetes, ha kerékpárút épül. Körmenden a Nemzeti Közlekedési Hatóság jóvoltából június 16-án adhatták át a Rákóczi út- Mátyás király utca-Nefelejcs utca közötti kerékpárutat. A közel 57 millióba kerülő beruházáshoz 30 milliós támogatást nyújtott a Közlekedési Koordinációs Központ. A kiépített szakasz hossza 980 méter, szélessége 3,6 méter (a kerékpárút 2, a gyalogjárda 1,6 méter széles). Három új lejárót is kiépítettek a Krauz rétre, kettő babakocsis közlekedésre is alkalmas.

Bebes István polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy az önkormányzat az infrastrukturális beruházások között nemcsak a szennyvízhálózat bővítését vagy a közúthálózat felújítását tartotta és tartja szem előtt, de figyelmet fordít a kerékpárút-hálózat bővítésére is.

- Rendkívül fontos, hogy az óriási forgalmat lebonyolító 8-as főút városon átvezető szakasza mellett biztonságosan lehessen közlekedni. Sokan járnak kerékpárral dolgozni a város nyugati részén található, kisebb-nagyobb munkahelyekre. Nekik is tudunk jó hírrel szolgálni. A most átadott szakasz nem jelenti azt, hogy ezzel befejeztük volna ezen a területen a korszerűsítést. Készen vannak ugyanis már a folytatásra, vagyis a Nefelejcs utca és a horvátnádaljai városrész közötti kerékpárútra is a terveink, jogerős építési engedéllyel rendelkezünk. Ez egy több mint 3 kilométeres bővülést jelenthet, amihez szintén szeretnénk pályázati forrásokat igénybe venni - fogalmazott a városvezető. A kerékpáros közlekedést is érinti az a közelmúltban beadott pályázat, amely a dr. Batthyány-Strattmann László és a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcák közlekedésbiztonsági fejlesztését, körforgalmi csomópont kiépítését célozza meg. Ennek keretében összekötik a már kiépült Rákóczi-Hunyadi utcai kerékpáros átvezetést a Rábán aluli kerékpárút szakaszával. Mindez része annak a nagyszabású proramnak, amelynek középpontjában a Szabadság tér felújítása áll. Ha mindez megvalósul, akkor Körmend közlekedése egyszerre lesz kisvárosiasan barátságos és biztonságos.

Sokakat érintenek a kistérségi ügyek. Így az is, hogy idén is kiírták az Esélyegyenlőséget mérséklő kulturális vidékfejlesztés elősegítésére című programot. Mégpedig két témában: kistérségi közművelődési referens alkalmazása és kistérségi közkincs-kerekasztal létrehozása, további működésének támogatása.

- A Körmend és Kistérsége Többcélú Kistérségi Társulás 2009 júliusában tárgyalta az Oktatási és Kulturális Minisztérium ilyen irányú pályázati felhívásait. A Társulási Tanács döntése értelmében került sor a komplex Kistérségi nap program pályázat benyújtására. Továbbá a Tanács meghatalmazta a kistérségi közkincs-kerekasztal létrehozása, további működésének támogatása program esetében a Körmendi Kulturális Központ és Faludi Ferenc Könyvtárat a program végrehajtásával - hangzott el.

A pályázat a kistérségek kulturális közszolgáltatási funkcióinak kiteljesítése érdekében olyan közművelődési, múzeumi közművelődési, kulturális menedzser szakember alkalmazását, továbbfoglalkoztatását teszi lehetővé, aki szakmai tanácsadással és közvetlen tevékenységével biztosítja a kulturális szolgáltatások körének bővítését és színvonalának emelését. A referens alkalmazását 2 évre vállalni kell. A testület döntött arról is, hogy pályázatot nyújt be az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz a már említett témakörökben. Pályázati önrészként a pályázati program teljes költségvetésének min. 20 százalékát, esetünkben 542 ezer forintot szavaztak meg. Az összeg a jövő évi költségvetést terheli.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12