Fidesz.hu

Fidesz-KDNP többség a vasvári és a körmendi testületben is

  nyomtatási kép

Magas érdeklődés övezte Körmenden az önkormányzati választást, míg Vasváron kevesebben járultak az urnákhoz. Igaz, itt a lényeg már korábban eldőlt.

Vasváron a polgármester személye már jóval a választások előtt ismert volt, mivel V. Németh Zsolt idő előtt távozott, államtitkári kinevezése okán. Helyettese, Kovács Tilda alpolgármester vette át a város irányítását, ami nem volt új feladat számára.

- Zsolttal általában mindent megbeszéltünk, folyamatosan egyeztettünk. Kis város ez, nincsenek nagy titkok, a képviselők lokálpatrióták, a település érdekeit tartják szem előtt - mondta az alpolgármester asszony, aki jelöltette magát a polgármesteri posztra.

Mivel nem akadt kihívója, egyedül indult, száz százalékos eredménnyel nyert. A jogszabály kimondja, hogy versenytárs nélkül egyetlen szavazat is elég a győzelemhez. Természtesen ennél jöval többen, ezer felett adták le voksukat az új vezetőre. A testület hat főből áll. Négy személy jutott mandátumhoz a Fidesz-KDNP színeiben, kettő pedig függetlenként. A vasvári testület a következőképpen áll fel: Kovács Tilda polgármeser, Galambos István, dr. Pataky Pál Gábor, Sejber Mihály és Tóth Balázs képviselők - valamennyiben a Fidesz-KDNP színeiben, és dr. Fabók Tibor, Fixl László független képviselők. Indult, de nem lett a testület tagja Gergye Rezső, aki több ciklusra tekinthet vissza. Szinten nem jutott mandátumhoz a kormánypárti mezben induló Zágorhidi-Czigány Csaba, mintahogy Böröcz Tamás Géza sem az LMP-színeiben. A képviselői helyek csökkentése nagy tülekedést okozott. A bejutottak mandátuma felértékelődött, mondhati kétszer, vagy többször annyit ér, mint korábban. Mivel kisebb testületnek kell ugyanolyan fajsúlyú kérdésekben döntenie, mint a korábbi, viszonylag nagynak. Logikusnak látszik, hogy a bizottságok súlyát és felelősségét megnöveljék, hiszen a munka nem lesz kevesebb, sőt. E terepen viszont szóba kerülhetnek, vagy feladatot kaphatnak az önkormányzati tapasztalattal bíró helyi politikusok.

Körmenden tarolt a Fidesz-KDNP koalíció. A polgármesteri székért négyen indultak. Bebes István (Fidesz-KDNP) nyert több mint 3 ezer szavazattal, ez 70 százalékos eredmény. Második lett a versengésben Czafit Csaba a Rába-parti Fórum Egyesület (RPF) színeiben, ő 505 szavazatot kapott, ami 11,6 százalék. Harmadik helyen végzett Bán Miklós (MSZP) 404 szavazattal, negyedik lett a versengésben Auer Miklós (Jobbik) 360 szavazattal. Czafit Csaba és Auer Miklós új szereplők az önkormányzati küzdőtéren, bár ismert közéleti személyiségei a városnak. Auer Miklós a cvil szerveződések egyik mozgatója, Czafit Csaba korábban az önkormányzati hivatalban ténykedett. Bán Miklós régebb óta képviselő, bizottsági elnökként is ténykedett már. Ő tehát Bebes Istvánnal folytatja testületi munkáját, míg Czafit Csaba és Auer Miklós elkezdi. Bebes István kivételével mindhárom jelölt kompenzációs listán jutott a közgyűlésbe.

Az egyes választókerületekben taroltak a kormánypárti képviselők. Czvitkovics Gyula, Csák Tamás, Faragó Gábor, Ferencz Gyula, Geosics László, dr. Szabó Barna, Szabó Ferenc, Tóth Gábor egyéni mandátumhoz jutott. Valamennyien 50 százalék feletti eredményt értek el.

Az eddigi alpolgármester, Szabó Ferenc véleménye:

- Ez a siker azt jelenti, hogy a csapat egységesen és lelkiismeretesen végezte munkáját. A választók visszaigazolták azt, amit és amiért tettünk. Ez nem tölhet el minket elégedettséggel, hiszen menni kell tovább, nagy feladatok várnak ránk.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12