Fidesz.hu

Körmend: milliókat spórolt az önkormányzat a fűtéskorszerűsítéssel

  nyomtatási kép

Átfogó program révén újul meg a körmendi intézmények fűtése. Az óvodai, a szociális, az általános és középiskolai intézményeket érintő beruházások már eddig is milliókat hoztak a konyhára.


A gimnázium fűtésrendszerét is felújítoták az idén, milliókat hozhat

Nemrég ünnepélyes keretek között adták át a Kölcsey Ferenc Gimnázium korszerűsített fűtésrendszerét. A fejlesztés illik abba a sorba, amely a városi intézmények elavult, pazarló fűtését váltja ki. A korábbi képviselő-testület határozott arról, hogy olyan pályázatokat keresnek, illetve részesítenek előnyben, amelyek komplex felújítást tartalmaznak.

- Elsősorban az érdekelt minket, hogy támogatják-e az illető pályázatok a fűtésrendszerek korszerűsítését. Ugyanis ez nagy falat a költségvetésben. Milliók pazarolódnak el a korszerűtlen kazánok, vezetékek, egyszóval a hálózat miatt. Meglehet, az új, modern rendszer megdrágítja a felújítást, de számítások szerint már pár éven belül megtérül a beruházás ezen része - mondta el Bebes Isván polgármester.

A program 2008-ban indult, az önkormányzat 11 intézményre kiterjedően elvégeztette a fűtési rendszerek korszerűsítését. A tapasztalatok kedvezők; a korábbi időszakhoz képest 22 százalékkal csökent a gázfogyasztás. Ez pedig annyit tesz, hogy az önkormányzat több millió forintot máris megspórolt.

A gimnázium korábban kimaradt a fejlesztésből. Oka, hogy a fenntartó megyei önkormányzat sikertelenül pályázott. A város viszont felelősséget érzett a gimnázium iránt.

- A fenntartási költségek 50 százalékát viseljük, sok körmendi gyerek jár ide, tehát egyértelmű az elkötelezettségünk az intézmény iránt. Ráadásul mostanra halaszthatatlanná vált a felújítás. Végül is sikerült forrást találni - mondta el a városvezető. Hozzátéve: a fűtési rendszerek megújítása révén az önkormányzat 1,2 millió forintos megtakaríítást vár, s ez a tapasztalat más intézmények esetében is. A pénzügyi vonzaton túl más előnyei is akadnak a modernizálásnak. A korábbi rendszerek viszonylag nagy területet foglaltak el, a korszerűsítés után felszabadult helyiségeket most más célokra használhatjták. Az sem mellékes, hogy nagyban javultak a környezetvédelmi mutatók. A végszámla: átlag másfélmilliós megtakarítás intézményenként.

A Kölcsey gimnázium fűtésrendszerének megújítását végző cég ügyvezetője, Burkus László elmondta: az országban több helyen végeztek hasonló munkákat, s mindenhol jelentős megtakarítások jelentkeztek a fejlesztést követően.

- Bár most tanév közben kellett szerelnünk és telepítenünk, a munkákat igyekeztünk úgy összehangolni, hogy a legkisebb kényelmetlenséget okozzuk - fogalmazott a szakember.

Laczó Tamás igazgató megerősítette az ügyvezető szavait, mondván: rugalmas volt a munkavégzés. Szerinte az elavult fűtésrendszer cseréje már az idén jelentősen javíthat az intézmény büdzséjén.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12