Fidesz.hu

Néptáncpanoráma Körmenden: hagyomány, korszerűség, emlékezet

2010. november 17. 12:50:47  nyomtatási kép

Az elmúlt hétvégén ismét Körmenden ünnepelt Nyugat-Magyarország néptáncos társadalma. Az első napon a MTA Zenetudományi Intézet Néptánc Osztálya és a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség közös szervezésében tudományos konferencia zajlott, a második napon pedig Néptáncpanoráma címen az év Antológiájára került sor.

Körmenden nem újdonság, ha népviseletes tömegeket látnak az utcán, hisz a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Közhasznú Kulturális Egyesület évről évre több tucat helyi táncost mozgat a programokon, a Májusfakitáncoláson, és az augusztusi Nemzetközi Néptánc Gálán túl is több, kisebb saját rendezvénnyel büszkélkedhetnek, s ráadásul a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség munkájának jóvoltából az utóbbi években Körmend egyfajta regionális sasfészke is lett a hagyományos tánckultúra őrzésének. 

A táncok, viseletek, koreográfiák bemutatása a színpadon a közönség számára élvezetes, rendkívül látványos dolog, ám a szakmai munka, amit a háttérben végeznek amatőrök és profik egyaránt. Nos, ezt a munkát túlzás nélkül nevezhetjük felbecsülhetetlennek az utókor számára!

A Konferencia témái között szerepelt a Martin pályázat eredményeinek kihirdetése, a nyertes pályázatok bemutatása. Köszöntötték 60. születésnapja alkalmából Pálfy Gyula etnográfust, aki előadást is tartott ezen a napon, valamint több tudományos munka bemutatására is sor került. Dr. Felföldi László osztályvezető mellett a nap levezető elnöke Karácsony Zoltán volt.

A konferencia végén Korbacsics Tibor, a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség elnöke bejelentette a Pesovár Ernő emlékplakett megalapítását. Beszédében felelevenítette a kezdeteket, azokat az évtizedeket, amikor a néptáncmozgalom olyan embereknek köszönhetően, mint Pesovár Ernő kialakulhatott, s ehhez kapcsolódóan beszélt a feladatokról, s a jövő alternatíváiról. A Díj megalapításában fontos szerepe volt a Vas megyei Néptánc Kerekasztalnak, melynek legtöbb tagja jelen is volt a november 12-i eseményen. A Veres Gábor által tervezett, készített plakettet idén Pesovár Ernő özvegye kapta meg.

Az esti órákban a konferencia budapesti résztvevői hazautaztak, ám megérkeztek a másnapi program zsűri-tagjai. Velük, közösen folytatódott a beszélgetés színpadi és próbatermi munkáról, pályázati háttérről - hisz az NKA támogatásával jött létre ez a program is - művészetoktatásról, új kezdeményezésekről, s mindenről, ami a dolgos hétköznapokhoz tartozik egy néptánccal foglalkozó közösség életében. 

Olyanfajta műhelymunkára került sor Gergó Judit moderátorként való közreműködésével, amiből egészen biztosan tettek is születnek a közeljövőben!

13-án már a reggeli óráktól jöttek-mentek a délutáni fellépők a Batthyány-kastélyban. Színpadbejárás, zenekaros próba, fények, hangtechnika, előkészületek, szóval sok-sok apróság kellett ahhoz, hogy délután 4 órától gördülékenyen menjen a program a színpadon! 

Külön érdekessége volt ennek a kétnapos eseménynek, hogy kísérleti jelleggel teljes egészében, élőben nézhető volt az interneten a konferencia is, és a színpadi produkciók is!

A pénteki konferencián Szabó Ferenc, Körmend Város alpolgármestere mondott nyitóbeszédet, hangsúlyozva a nemzeti gyökerek ismeretének, ápolásának fontosságát, s azt, hogy pont a magyar zeneiség és tánckultúra az egyik bizonyítéka annak, hogy nem ezer éves múltunk van csupán, hanem annál sokkal régebbre nyúlnak a gyökereink.

A Néptáncpanorámán  - jó vendéglátóhoz méltóan - Bebes István polgármester köszöntötte a tánccsoportokat és a közönséget. Beszédében kitért arra is, hogy a program financiális hátterét részben biztosító 24 Város Projekt résztvevőjeként is azt a szándékát igyekszik Körmend prezentálni, hogy az összefogás mindenféle formájára nyitott a városvezetés éppúgy, mint Körmend közösségei.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12