Fidesz.hu

Húszéves a hazai védelmi igazgatás

2010. november 13. 13:33:42  nyomtatási kép

Húszéves a magyarországi védelmi igazgatás. A két évtized alatti történések tapasztalatait a Bükön rendezett országos konferencián vitatták meg.

 rendezvény házigazdája a Vas Megyei Védelmi Bizottság volt.A feladat nem lesz kevesebb, csak a struktúra változikÉppen húsz évvel ezelőtt, az 1990 októberi taxisblokád ideje alatt debütált az alig egy hónapja megalakult Védelmi Koordinációs Iroda, amely a  Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatalának elődjének tekinthető.A rendszerváltást követően ugyanis a védelmi igazgatás is átalakult. Az új típusú szervezet kialakítása során fontos szempont volt az 1989 évi alkotmánymódosítás, amely immár a rendkívüli állapot, a szükségállapot és a veszélyhelyzet fogalmát is tartalmazta.

A helyi és megyei védelmi bizottságokra épülő magyarországi védelmi igazgatást a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatala koordinálja. A húszéves évforduló apropóján megrendezett konferencia szervezését is a HM Védelmi Hivatala és  házigazdaként a Vas Megyei Védelmi Bizottság vállalta fel. A csütörtökön és pénteken Bükön megtartott konferenciára a megyei védelmi bizottságok, valamint a HM Védelmi Hivatalának munkatársai vettek részt.

A rendezvény sajtótájékoztatóján a vendéglátók nevében a megyei védelmi bizottság elnökét, Kovács Ferencet helyettesítő Majthényi László megyei közgyűlési alelnök elmondta: a kétnapos konferencián a vasi tapasztalatokról is szó volt. Bebes István országgyűlési képviselő,  Körmend polgármestere - aki e tisztségéből kifolyólag a körmendi helyi védelmi bizottság elnöke is egyben - a  helyi védelmi bizottságok katonai, polgári és katasztrófavédelmi, illetve védelmi igazgatási munkájának gyakorlatáról és tapasztalatairól számolt be. Baranyai Attiláné dr., Celldömölk jegyzője ugyanerről beszélt, ő azonban a helyi védelmi bizottságok titkári feladatait ellátó jegyzők szemszögéből boncolgatta a témát.

Dr. Tokovicz József, a HM Védelmi Hivatal főigazgatója a védelmi igazgatás új koncepciójáról tartott előadást. A sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormányzati struktúra átalakítása miatt a védelmi igazgatás rendszerét is újra kell gondolni. Hozzátette: nem lesz kevesebb feladatuk, a tennivalókat viszont az új közigazgatási struktúrához kell igazítani. Elmondta: a védelmi bizottságoknak az elmúlt időszakban különösen sok dolguk volt, hiszen az árvizeket és a kolontári ipari katasztrófát követően is rájuk hárult a munka nagy része.

A konferencián V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár is részt vett, aki Vasvár korábbi polgármestereként szintén kivette a részét a védelmi igazgatási feladatokból.

A védelmi igazgatás húsz évvel ezelőtti kiépítésének legjelentősebb mozzanatait Kelemen József altábornagy, az Antall-kormány honvédelmi minisztériumi államtitkára idézte fel.

Az országos konferencián több, a védelmi igazgatásban tevékenykedő szakember is elismerést vehetett át.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12