Fidesz.hu

Körmend: sétára, szórakozásra egyaránt alkalmas a megújult belvárosi rész

  nyomtatási kép

Több mint ezren vettek részt a megújult Szabadság tér avatóján az elmúlt csütörtökön. A körmendiek gyorsan megállapították: ez a tér szórakozásra és komoly programokra egyaránt alkalmas.

A több száz milliós térépítés leglátványosabb pillanata érkezett el a múltheti átadással, amikor is a városi kiváltságlevél kiadásának 766, boldog Batthyány-Strattmann László születésének 140 évfordulóját is köszönthették a Rába-parti város lakói. Méltó keretet adott mindez az avatásnak, hiszen Körmend egykori, nagyformátumú vezetői leginkább a városépítésben jeleskedtek. Példának okáért vehetjük Batthyány Fülöpöt, aki Széchenyi gróf után a legtöbbet ajánlotta meg - pontosan 50 ezer aranyforintot - a Magyar Tudományos Akadémia létesítéséért. És ezzel beírta magát a nagy országépítők közé is, mivel az MTA ma is az ország vezető szellemi ereje. 

Másrészt ez a cselekedet Körmend nevét széles körben ismertté tette. Nem véletlenül időzött itt el Deák Ferenc, a haza bölcse, talált érdemi elfoglaltságot Horváth Boldizsár, későbbi igazságügyi miniszter. Körmend e nemes szellemi örökségét vitték aztán tovább a millenniumon, majd amikor a Kossuth szobrot felavatták. Kossuth Ferenc miniszter mondott avatóbeszédet 1907-ben, emlékezvén apjára, a nemzet lánglelkű vezérére. E sorba illik, távlatból nézve, minden olyan reform és megújítás, amely a város érdekeit és jövőjét szolgálja - hangoztatta Bebes István polgármester, az ünnepség szónoka.

Mielőtt a protokoll elkezdődött volna, a helyiek szó szerint birtokba vették a teret. A kőcsiga, vagyis a város történetének főbb állomásait megörökítő szimbólum máris a gyerekek kedvence lett, élvezettel futkosnak rajta.

- Ami nem baj - mosolygott ezt látva Sólyom Miklós építész, az új tér atyja. - Funkcionális, dolgozó teret képzeltem el csapatommal. Amely nem tartalmaz fölösleges elemeket. A gazdatiszti ház pedig különösen alkalmas volt arra, hogy a közvilágítást hangsúlyossá tegyük. A körmendi Szabadság tér átépítését szép feladataim közé sorolom - mondta a szakember.

Pass Ferenc helyi lakos szerint átláthatóbb, úgymond sétálhatóbb lett a belváros. Ami még hiányzik, de ez menetközben pótolható, a kis teraszok, mini kávézók, áruldák. - Ez olaszos hangulatot adhatna a térnek - hallottuk. Egy fiatal család szerint pedig ideje volt a bozótost eltüntetni, de azért a fák maradjanak meg. - Ez kell az embernek, mert szép látványúak. Aztán a levegő is jobb. Személy szerint nagyon örülök annak, hogy a gépkocsik nem hajthatnak be - mondta el a fiatalasszony.

Jellemző az eltérő érdekekre, véleményekre, hogy egy férfi meg éppen azon kesergett, hogy szép a tér ugyan, de nem lehet rajta parkolni. Szerinte az útvonal melletti hely nem lesz elgendő, ha nagyobb rendezvényre kerül sor.

Mindez azonban azt is jelzi, hogy az itt élőket érdekli városuk sorsa. Így nem csak a képviselők hallgatták végig Bebes István ünnepi beszédét, hanem körmendiek százai is. Az elöljáró tartalmi párhuzamokat vont, és arra emlékeztetett: minden tettben ott a kudarc lehetősége, de nem mentség, ha erre hivatkozva nem cselekszünk. Ugyanis az elszalajtott lehetőséget már semmi sem hozza vissza.

- Sokszor felmerült a tér újjáépítése. Aztán 2002-ben született egy átfogó koncepció, amit magam is aláírtam, még mint polgármester-jelölt. Ez már nagyvonalakban lefektette azokat az elveket, amelyek mentén az építkezés megvalósulhatott. A lényege az volt, hogy modern, az emberek érdekeit szolgáló, élettel teli, igazi 21. századi városközpontot hozzunk létre. Jelesül olyan teret, amely dolgozik, funkcióiban sokoldalú. E téren helye lesz a pihenésnek és a nívós rendezvényeknek is. Közös érdek, hogy ne sérüljön, vigyázzunk rá.

A ceremónián Veres András megyés püspök áldotta meg a Mária-szobrot és a teret. A szobrot olyan képmásnak nevezte, amely utat mutat a hívő embernek teremtőjéhez. Manninger Jenő zalai megyei elnök pedig azt hangsúlyozta: eddig is örömmel állt meg a Rába-parti városban, eztán még inkább. - Büszkék lehetnek erre a térre és higyjék el, sokan irigylik önöket ezért. A zalai vezető nemrég a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke lett.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12