Fidesz.hu

M8-as: még nem végleges a nyomvonal

2010. december 08. 08:05:32  nyomtatási kép

Két változat Körmend és az osztrák határ között

A tervek szerint autópályává fejleszthető autóútként épülhet meg az M8-as gyorsforgalmi út Körmend keleti csomópontja és magyar-osztrák határ közötti szakaszon.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) tájékoztatás szerint jelenleg az előkészítési munkálatok folynak. Az útszakaszt várhatóan legkorábban 2014 végén vehetik birtokba a közlekedők. Az előkészítést kétmilliárd forintból finanszírozzák, nagyrészt uniós forrásból. 
 
Még nem végleges a teljes nyomvonal, de már megkezdődtek a leendő M8 autópálya építésének előkészületi munkálatai. A tervek szerint a Körmend és az országhatár közötti mintegy harminc kilométeres szakasz kétszer két sávos, autópályává fejleszthető autóútként épül meg.  

Körmend-nyugat csomóponttól jelenleg két nyomvonalváltozat létezik. Az  egyik szerint Vasalja és Magyarnádalja települések között haladna el az autóút. A másik szerint Körmend horvátnádaljai városrészének szélén, közvetlenül a jelenlegi 8. számú főút és a vasút mellett történne az átvezetés. Itt a lakóterület közelsége miatt néhány ingatlant szanálni kellene, hogy a levegő- és zajvédelmi előírásoknak eleget lehessen tenni.  
 
A várhatóan 2012 végén lezáruló előkészítésen belül elkészült az örökségvédelmi hatásvizsgálat, valamint a környezeti hatástanulmány. 

A tervek szerint a kivitelezés legkorábban 2012 végén indulhat meg. Az elkészült gyorsforgalmi szakaszt várhatóan legkorábban 2014 végén vehetik birtokba a közlekedők.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12