Fidesz.hu

Újabb milliók a körmendi belváros rekonstrukciójára

2011. január 12. 14:14:53  nyomtatási kép

Újabb százmilliókat költhet Körmend a főtéri rekonstrukcióra, illetve a kapcsolódó úthálózat biztonságossá tételére. Mi több, egy konstrukció keretében ingyen (!) felújítják a hídat.

A körmendi Városházán írták alá pár nappal ezelőtt azt a támogatási szerződést, amely a Batthyány-Strattmann és a Bajcsy-Zsilinszky utcák közlekedésbiztonsági fejlesztését, körforgalmi csomópont építését írja elő. A projekt kapcsolódik az eddigi, főtéri beruházásokhoz, mi több, annak szerves részét képezheti. Hiszen 124 új parkolót is kialakítanak, buszöblöket helyeznek át, gyalogos és kerékpáros utakat építenek.

Minderről szólt a két aláíró, mégpedig Bebes István polgármester és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója. A városvezető elmondta, hogy októberre befejeződhetnek a munkák, ezzel teljes sikert érve el a komplex pályázaton. Ezt megerősítette az igazgató, aki szerint kifejezetten előny volt az elbírálásnál a Szabadság téri rekonstrukció, annak ütemes kivitelezése. Vagyis ha nincs némi kockázatvállalás (utófinanszírozás), akkor most nincs új tér és nincs középvárosi fazon sem. Bebes István még egy fontos bejelentést tett. - Ide tartozik egy másik, szintén nagy horderejű beruházás elindítása is. A Rába-híd felújítására gondolok. A városvezetés és a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) között létrejött egy megállapodás. Ennek értelmében az érintett útszakaszt átveszi a város, cserébe a KKK vállalja az útpénztári költségvetés terhére a híd felújítását. Ez 100 milliós költséget jelent. A tervek készek, a közbeszerzés elindult, az építményen rövidesen dolgozhatnak - mondta.

A szerződés értelmében a város 207 milliós támogatást kap a 279-ből, a többi önrész. A beruházás keretében a Batthyány kastély déli kapuja alatt körforgalom lesz, a Batthyány és Bajcsy utcákat átépítik. Parkolókat, elválasztott gyalogos és kerékpáros utakat létesítenek. Összesen 218 parkolót adnak át, a városközpontba látogató turistákat is szolgálva. Mivel az önkormányzat elkötelezte magát a kerékpáros közlekedés mellett, kiépítik a Hegyalja uti szakaszt és folytatják a már meglévőket. Bebes István szerint jó lóra tettek a főtéri felújítással, mert a jövőben nem nagyon lesz központi forrás hasonló célokra. Ezt megerősítette az igazgató, mondván: leginkább a már meglévő beruházások befejezését támogatják.

Bejött a városvezetés és személy szerint Bebes István polgármester terve. A kétkedők szerint merész volt már a főtéri  rekonstrukció megpályázása is, hát még az utófinanszírozás lehetősége. A város mégis belevágott és mint kiderült, jól  tette. Mivel mára  elkészült az impozáns tér és ami szintén lényeges, folytatható a további átépítés. Ha nincs tér, nincs újabb támogatás sem - ez világosan kiderült a pár nappal ezelőtti  ünnepélyes aláíráson,  jóváhagyva az újabb munkálatokat.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12