Fidesz.hu

Működőképes adós, fizess!

2011. január 12. 14:06:32  nyomtatási kép

A város adóbevétele a tervezett körül alakult

Száraznak tűnő, mégis izgalmas és legfőképpen zsebbe vágó téma: ki mennyivel tartozik a körmendi önkormányzatnak. Erről is tájékozódhattak a képviselők, a kép nem borongós.

Évente egy alkalommal a jegyző köteles beszámolni az adott év adóztatási tevékenységéről, s ez a legutóbbi közgyűlésen meg is történt. Eszerint a tavaly kivetett és ténylegesen befolyt adókból vállalkozói szinten 8,3 millió, helyi iparűzési adóból is több tíz millió folyt be. A gépjárműadó a várt 98 helyett csak 93 milliót hozott a konyhára. Ugyanakkor 2010 végéig még 86 millió iparűzési adó és 481 ezer forintnyi kommunális adó töltötte a büdzsét. A piacon ideiglenes jelleggel bevezetett iparűzési adóból befolyt összeg hetente átlagosan 25 ezer forint, ez is valami.

Idegenforgalmi adóból a beszámolási időszakban 1, 1 millió folyt be. Fontos megjegyezni, hogy idegenforgalmi adó alól mentes a 18. évet be nem töltött és a 70. évet betöltött magánszemély, és a törvény által meghatározott más személyek. Talajterhelési díj címén 1,2 milliót kasszírozhattak. Szó esett az adóhátralékok behajtásával kapcsolatos tevékenységről is.

Tavaly 5000 félévi értesítőt küldött ki az adóhatóság, melyben tájékoztatást kaptak az ügyfelek adószámlájuk egyenlegéről is. Akik még ezen felhívásra sem rendezték tartozásukat, azok fizetési felszólítást kaptak. A 10 ezer forint feletti adótartozással rendelkezők száma 570 fő. Az előző évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az adózók több mint kétharmada rendezi a tartozását legkésőbb a fizetési felszólítás átvételét követően. A mulasztók esetében gépjárműadónál az okmányirodában a gépjármű forgalomból való kivonását kezdeményezik. Összességében elmondható, hogy az adóbehajtások, más adó jellegű köztartozások behajtása az elmúlt évhez képest tovább javult - tájékoztatott a jegyző.Erőteljesebb lett az adóbehajtás, nőtt a város bevétele is.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12