Fidesz.hu

Kaphat egy esélyt a magyar sport: sorsdöntő változás előtt állunk

2011. március 12. 20:19:53  nyomtatási kép

Dénes: Végre megvan a politikai szándék is

Egyes klubok számára a megváltást jelenheti a társasági adókedvezmény sportcélú támogatásként felhasználható összege, viszont, miután magyar kezdeményezésről van szó, az Európai Bizottságnak is igent kell mondania a javaslatra. A hazai egyesületek lélegzet-visszafojtva várják az unió döntését.

2010 nyarán egy rendkívül egyszerű, de óriási jelentőségű törvénymódosító javaslat került a magyar parlament asztalára. Ennek lényege, hogy adókedvezményt kapnának azok a sportági szakszövetségek, azok tagjaiként működő sportszervezetek és közhasznú alapítványok, melyek társasági adójuk nagy részét sportcélú támogatásra költik. A T. Ház rábólintott a módosításra, melynek egyértelmű célja a magántőke bevonása a profi sportba.

A második Orbán-kormány rögtön a terminus elején nyilvánvalóvá tette, hogy a magyar sport nem folytathatja tovább azt az utat, melyen nyolc évvel ezelőtt elindult. Ennek bizonyítékául a kabinet földindulásszerű változásokat ígért, és nem csak a levegőbe beszélt. Az idei költségvetésben a tavalyi "sportbüdzsé" duplája, 30 milliárd forint szerepel. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 23,5 milliárd forintot költhet kizárólag utánpótlás-nevelésre és sportlétesítmény-fejlesztésre. Az állami támogatáson túl természetesen a magánszféra hosszú távú bevonása is a tervek között szerepelt, így kidolgozták a társaságiadó-törvény módosítását is. Az APEH nemrégiben kiadott közleményében úgy fogalmazott, "gyökeres változásoknak lehetünk tanúi a sport adójogi szabályozását illetően a 2010. évi LXXXIII. törvénynek köszönhetően". 

Fény az alagút végén 

Az adóhivatal nem túloz, hiszen, ha az Európai Bizottság is zöld utat ad a magyar javaslatnak, az állami sportbüdzsének majdnem duplája áramolhat a magyar sportba. Húszmilliárd forint. Szalay Ferenc, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának alelnöke szerint nagyjából ekkora összeg folyhat be a klubok kasszájába a társaságiadó-kedvezmény sporttámogatásként levonható részéből. 

Bánki Erik, a bizottság elnöke szintén bizakodó az ügyben. Leszögezte, a változtatás egyértelmű célja a hazai - mindeddig hiányzó - sportgazdaság kialakítása, és nem pedig a reklámfelület biztosítása. Bizony, fontos megjegyezni, hogy az adókedvezményből a sportszervezetek és a közhasznú társaságok nem hirdethetik magukat, ők "csupán" jelentős befizetésektől szabadulhatnak meg a törvény életbelépésével. A klubok pedig a teljes összeget az utánpótlás-nevelésre és infrastruktúra-fejlesztésre fordíthatják. 

Adódik tehát a kérdés: ha a cégek és a sportklubok is csak nyerhetnek a módosítással, miért tanakodik ilyen hosszan az Európai Bizottság? Az unió attól tart, hogy a magyar javaslat sértené a versenysemlegesség elvét. Bizony ennek fennáll a veszélye, azonban mérlegre kell tenni, vajon mi a fontosabb: szigorúan ragaszkodni egy viszonylag könnyen ellenőrizhető és rugalmasan kezelhető uniós direktívához, vagy megadni a lehetőséget a kontinens klubjainak, hogy megemelt költségvetésből több gyereket foglalkoztassanak, és új létesítmények felhúzásával akár a környékbeli lakosok tömegeit sportolási lehetőséghez juttassák. 

Az előző kormányoknak nem volt fontos a magyar sport 

Sorsdöntő lépés lehet - fogalmazott az MNO-nak Kovács Zoltán, az Újpest labdarúgócsapatának sportigazgatója az Európai Bizottság esetleges pozitív döntésével kapcsolatosan. - Nálunk az utánpótlásra fordítandó kiadásokat teljes mértékben, az infrastrukturális fejlesztéseknek pedig nagy részét fedeznék a társaságiadó-kedvezményből beérkező milliók. Természetesen nem a jelenlegi költségvetésbe építenénk be az összeget, de hosszú távon jóval többet tudnánk költeni, mint eddig. Több cégtől is ígéretet kaptunk már, hogy a változtatás érvénybelépésével minket támogatnának majd, szóval nagyon várjuk az unió döntését - tette hozzá. A sportigazgató úgy vélte, mivel az adóbefizetés egy része innentől nem a "nagy közösbe" menne, hanem a vállalkozások maguk rendelkeznének annak felhasználásáról, biztosan sokan választanák a sportcélú támogatást. "Olyan komoly cégek érkezhetnek a magyar klubokhoz, melyek - szigorú ellenőrzés mellett persze - hatalmas segítséget jelentenének a hazai viszonyok közepette". 

A lila-fehérek vezetőjétől azt is megkérdeztük, vajon mi lehet az oka, hogy csak tavaly merült fel a társaságiadó-kedvezmény ilyen jellegű felhasználása. Nagyon egyszerű az oka - érkezett a gyors válasz -, az előző kormányoknak nem volt fontos a magyar sport. De picit elszakadva a profi sporttól, Magyarországon jelenleg elkeserítő az általános egészségügyi helyzet. Jómagam - gyermekeim révén - nap, mint nap járok óvodába, iskolába, egyszerűen bűnnek tartom, hogy hagyták, hogy ilyen állapotok alakuljanak ki. A jelenlegi kormány végre elindult egy új úton, melynek fontos része lehet a napi kötelező testnevelésórák mellett a társaságiadó-kedvezmény is. Ez nagyon komoly lehetőség lenne a talpraállásra - zárta szavait a sportigazgató. 

Végre megvan a politikai szándék 

A magyar javaslat bizonyos részeit teljesen, egyes szakaszait pedig némi változtatással fogadhatja el az Európai Bizottság - válaszolta lapunk kérdésére Dénes Ferenc sportközgazdász. - Az uniónak jelen pillanatban nincs egységes sportstratégiája, ez csak most kezd körvonalazódni, viszont a közösség prioritásként tekint a szabadidősportra, mely a magyar javaslatnak is fontos részét képezi - tette hozzá a szakember. Úgy vélte, az Európai Bizottság inkább a "szórakoztatóipari sportot" érintő részeken változtathat, hiszen utóbbit a versenyszférához sorolja csakúgy, mint bármely szolgáltatási szektorhoz tartozó ágazatot. Itt pedig a versenysemlegesség elve nem sérülhet. 

Miért ne adnák a vállalkozások az adókedvezmény összegét a kluboknak? - tette fel a kérdést Dénes, majd így folytatta: "A változtatással ők csak jobban járhatnak, tehát gazdaságilag megkérdőjelezhetetlen a lépés helyessége. Természetesen nem arról van szó, hogy az egész társasági adót a sportra fordítja a kormány. A kabinet megtehette volna, hogy kötelezővé teszi a társasági adó egy részének sportcélú befizetését, de nem tette. Bizonyos korlátok között ez a rendszer a személyi jövedelemadó egy százaléka felajánlásának mintájára nagyszerűen működhet, hiszen a cégek csupán megkapják a kedvezőbb adózás lehetőségét. Ha élnek vele, a sport is jól jár, és ők is." 

Az újpesti sportvezetőhöz hasonlóan Dénes Ferenc is úgy vélte, a korábbi kormányokkal szemben az Orbán-kabinet számára kiemelt terület a sport. "Eddig hiányzott a politikai szándék a hazai sportélet megújításához, most végre ez is megvan!"

(MNO)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12