Fidesz.hu

A zavarkodás folytatódik - Fazekas miniszter üzent a földdel ügyeskedőknek

2012. február 28. 12:26:51  nyomtatási kép

A kormány földpolitikájáról is beszélt Fazekas Sándor agrárminiszer a minap Vas megyei látogatásán.


Gyorsan kiderült, hogy a föld nemzeti kincs, ekként kell bánni vele. Főleg a nyugati végeken. Fazekas Sándor elmondta, hogy folytatják a földvásárlásokat

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter múlt heti látogatása, a terméktanács ülése kapcsán hangsúlyozta, hogy támogatni kell a helyi erőket, kezdeményezéseket. A miniszter kísérői társaságában megtekintette a Babati és Társa Húsüzemet, majd rövid interjút adott lapunknak.

- Az olyan aprófalvas megyék, mint Vas is, számára segítséget jelenthet egy komplex vidékfejlesztési politika - mondta. - Ennek lényege, hogy a helyi termelést, a termékek piacra jutását segíti elő. Másfél éve óta van erre lehetőség, működik. Étkezdéknek szállíthatnak, piacra termelhetnek. Fontos, hogy földhöz is jussanak azok, akik azt szeretnék megművelni. Mi ezügyben állami földekre támaszkodunk: 1 millió hektártól van szó. E pillanatban 65 ezer hektár pályáztatását készítjük elő, s emellett további földeket kívánunk vásárolni. Vas megyében ez nagyon aktuális. Zsebszerződés gyanús eseteket számolunk fel az állami földvásárlások révén. Ezt egy átfogó folyamat első lépésének tekintjük, további földvásárlásokra készülünk a nyugati végeken, megyékben.

- E tekintetben milyen a visszajelzés? - kérdeztük.

- Az állami földvásárlásoknál kifejezetten jó, támogatják a tárca törekvéseit. Az is látszik, hogy megzavartuk a zsebszerződések állóvizét, zavart idéztünk elő az eladók és a vevők körében. Azt üzenem nekik, hogy a program, a zavarkodás folytatódik a következő hónapokban is. De a hungarikum törvény, amely Brüsszelben ratifikálásra vár, is nagy lehetőség a kistelepülések számára. Mindenhol akad egy olyan érték, amelyre büszke lehet az adott település. Amennyiben ez mezőgazdasági termék, akkor arra piacot lehet és kell építeni, ez pedig hozza a foglalkoztatást. A ratifikálás lehetővé teszi, hogy a magyar termékeket jól láthatóan elkülönítsük a külföldiektől. Márpedig a kistermelés a falvakra jellemző, így ezek a törekvések őket szolgálják.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12