Fidesz.hu

A 768. születésnapot ünnepelték a hét végén Körmenden

  nyomtatási kép

Körmend - 1244. október 28-án kelt IV. Béla király adománylevele, amelyben városi kiváltságokkal ruházta fel Körmendet. A Rába-parton erre emlékezve szombaton ünnepelték a város 768. születésnapját. Színes programok, bemutatók, kiállítások váltották egymást.

A szombati esemény rangját emelte, hogy 142 évvel ezelőtt ugyanezen a napon született boldog Batthyány-Strattmann László, aki Körmenden magánkórházat működtetett, ahol ahol ingyen gyógyították a a szegényeket. A nyugat-dunántúli kisváros csaknem háromnegyed évezredes múltjára emlékezett ünnepnapján, mikor is a történelmet író Batthyány- család és utódaik, a városlakók nagy közösségei egyaránt maradandó értékeket teremtettek. Az időjárás kettős arcát mutatta: a kora délutáni programokon még a nap is előbújt, kellemes volt az idő. Később beborult, feltámadt a szél. Már szemerkélt az eső, amikor az ünnepség szónoka, Bebes István polgármester, országgyűlési képviselő a Szabadság téren felállított színpadra lépett.

- Gazdag örökségünk mutatja azt az értékes jövőt, amelyre a jelenben építenek magasan ívelő hidat - kezdte beszédét. - Erdődyek, Kőszegiek, Nádasdyak, Eszterháziak: olyan dinasztiák, amelyek felemeltek várost és országot. A Batthyának Körmendet tették a határokon túl is ismertté, mivel az évszázadok során összetartó helyi közösséget teremtetek. Ez a történelmi folytonosság az, amely megtart minket lokálpatriótának. Politikusként, közéleti emberként, egyszerű dolgozóként teszünk ezért a városért. Tudva, hogy nehéz a küzdelem, a körülmények sokszor erőnket meghaladó teljesítményeket követelnek - fogalmazott a szónok, majd a 768 évvel ezelőtt Körmendnek városi kiváltságot adományozó IV. Béla királyról szólt. Mint mondta, az országot újraépítő méltóság üzenete a mának Victor Hugo-i: "Nincs csodálatosabb, mint építeni a jövőt. Ami ma álom, az holnap már valóság".

A szónoklatot követően városi kitüntetéseket adtak át. Mayer Alexandra a finnekkel való kapcsolatépítés okán részesült díjban, Ésik Tibornak közösségi munkája elismeréseképpen a roma önkormányzat nevébenHorváth Sándor adott át kitüntetést. Ugyancsak díjat kapott Kiss Gábor néptános, és dr. Kovács Gyula Attila, a fúvósok oszlopos tagja.

A városi ünnepnap során a főtéren kinyitott az Élet utcája, s miközben a színpadon kulturális bemutatók és koncertek váltották egymást, a gyermekeket interaktív lámpás térfoglaló játékra hívták. Nagy tapsot kapott aBéri Balogh Ádám táncegyüttes csakúgy, mint a Rábavirág formáció és a Senior csoport. Nem mellékesen finom borokkal, őszi csemegékkel és más finomságokkal várták a szépszámú vendégsereget. Aki akarta, megkóstolhatta Körmend Város Borát is. Sokan nézték meg a 3F-K fotóklub II. Gombostűs kiállítását is. Szabó Ferenc alpolgármester mondott rövid bevezetőt.

- Huszonöt tagja van ennek a lelkes helyi csapatnak és már másodszor mutatkoznak be. Ez méltányolandó. Mint ahogy az is, miszerint egyre érettebb művekkel jelentkeznek - fogalmazott. Hozzátéve: a Pajtás-gépek kora lejárt, ma már bárki készíthet fotót. De nem minden felvétel fénykép, az utóbbihoz tehetség is kell. Ez pedig a csoportos tanulás, a szorgalom révén teret kaphat.

Az esti programok a kitartó eső miatt a színháztetem aulájába szorultak. Itt adott zsúfolt ház előtt koncertet a népszerű Ocho Macho együttes, bezárva a 768. szülinapot. De nem végleg, mert október 28-án délelőtt a Szent Erzsébet plébánia templomban emlékeztek meg a szegények orvosáról, emlékmisével. Bizonyos, hogy ez az ünnep is tovább erősítette az összetartást.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12