Fidesz.hu

Ülésezett az önkormányzat - 2013. augusztus 29.

  nyomtatási kép

Tájékoztató Körmend Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 26-ai üléséről.

Módosult a költségvetés

Több változás történt az elmúlt időszakban, ami a költségvetési rendelet módosítását, az előirányzatok rendezését indokolta. A központi költségvetésből a segélyek kifizetése alapján történt igénylés alapján közel 5,7 mFt-tal nőtt a központi és a pénzbeni támogatások előirányzata. A szociális feladatok ellátásának támogatása első félévben még a többcélú kistérségi társulásokon keresztül történtek, melyek a régi formában megszűntek. Ennek következtében a Szociális Szolgáltató és Információs Központ tevékenységének támogatására az önkormányzathoz érkező összeg (47,23 mFt) továbbításra kerül a megalakult Körmendi és Kistérsége Önkormányzati Társulás részére. A bölcsődei ellátás alacsonyabb igénybevétele miatt le kellett mondani 10 fő után járó támogatásról, mely mintegy 5 mFt bevételcsökkenést jelent a költségvetésben. Önkormányzati szerkezetátalakítási feladatokra 10,4 mFt érkezett, mely növeli a működési célú központi támogatások és a gazdálkodási tartalék előirányzatát. Az iparűzési adó a szeptemberi teljesítések, és a feldolgozott bevallások alapján várhatóan 30 mFt-tal elmarad a tervezettől, ezért ennek előirányzatát csökkenteni kell ezzel az összeggel, míg a működőképességet megőrző támogatást hasonló mértékben növelni szükséges. A beruházási kiadásokat 350 eFt-tal kell növelni az önkormányzati hivatal informatikai rendszerének felújítása miatt. Ugyancsak előirányzat módosítások történtek az óvodai feladatellátás területén. 
Ennek alapján a bevételek és kiadások főösszegét 2.830.375 eFt-ban, az önkormányzat gazdálkodási tartalékát 16.141 eFt-ban (feladattal terhelt 12.540 eFt, szabadon felhasználható 3.601 eFt) hagyták jóvá 11 igen és 1 nem szavazattal a képviselők.

ÖNHIKI pályázat
Az önkormányzatoknak szeptember 30-ig van lehetőségük a működőképességük megőrzésére kiírt BM rendelet szerinti támogatás igénybevételére. A támogatás lehet visszatérítendő és vissza nem térítendő is, melyhez várhatóan decemberben juthatnak hozzá a támogatott önkormányzatok. A folyósítást követő 3 hónapon belül használható fel, s 2014. április 11-ig kell benyújtani az elszámolást. Különösen támogatja a kiírás az iparűzési adóalap előző évhez képesti csökkenése miatti bevételkiesést, ami Körmend esetében fennáll. A Képviselő-testület egyhangúlag, 12 igennel támogatta a pályázat benyújtását.

Októberi ünnepeink
A Társadalmi Ügyek Bizottsága 2013. szeptember 23-i ülésén foglalkozott az októberi városi ünnepek előkészítésével. A Képviselő-testület a következő tervezetet fogadta el a bizottság javaslata alapján az október 6. az Aradi vértanúk napja, október 23. Nemzeti ünnep, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója, október 28. városi ünnep, Körmend város alapításának 769. évfordulója megünneplésével kapcsolatban:

Aradi vértanúk napja

 • Időpont: 2013. október 6. vasárnap 15 óra 
 • Helyszín: Körmend, Rákóczi u. 2. - Rázsó Imre Szakközépiskola előtt lévő Aradi vértanúk emlékmű
 • Szónok: Gombásné Nardai Ibolya Vas Megyei Kormányhivatal Körmendi Járási Hivatalának hivatalvezetője
 • Műsor: Kölcsey utcai Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
 • Közreműködik: Városi Fúvószenekar, Városi Vegyeskar

1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulója - Nemzeti ünnep
 • Időpont: 2013. október 23. szerda 11 óra
 • Helyszín: Körmend, Hősök tere, Szabadságharcosok kopjafája
 • Szónok: Bebes István polgármester
 • Műsor: Kölcsey Ferenc Gimnázium

Körmend Város Napja - A városi kiváltságlevél 769. évfordulója
 • Időpont: 2013. október 26-27. szombat-vasárnap
 • Helyszín: Szabadság tér, Batthyány kastély: Színház, Városi Kiállítóterem, Rk. templom

október 26. szombat (15 - 19 óráig a Szabadság téren, 19 - 21 óráig a Színházban)
Szabadság tér
15 órától Borutca - "Gasztro-ősz"
Benne: Körmend Város Bora (+ új borok kóstolása)
Körmend Város Tortája (+ egyéb almás sütemények)
"Gesztenye Guszti"
"Őszi éjjel izzik a galagonya ruhája" - Batthyányné Coreth Mária Óvoda műsora
15.00 h A 45 éves Béri Balogh Ádám Táncegyüttes ünnepi kiállításának megnyitója a Sala Terrena Galériában 
15.30 h Isis Bigband koncert a szabadtéri színpadon 
16.00 h "Vár a kastély " -rajz- és fotópályázat kiállításának megnyitása a Színház aulában

16.30 h h Kékesi Gábor szobrászművész kiállításának megnyitója a Városi Kiállítóteremben
17.00 h Béri Balogh Ádám Táncegyüttes jubileumi műsora a Színházban.
17.00 h Kiss Árpád musical énekes és az Enjoy TSE műsora a szabadtéri színpadon
19.00 h Maggie és Géza jazz koncertje a szabadtéri színpadon

15 és 17.30 h között "Diódobáló" - folyamatos őszi játszóház (őszi termések, levelek kreatív felhasználása a Szabadság téren


október 27. vasárnap (15 - 20 óráig a Szabadság téren)

Szabadság tér
15 órától Borutca - "Gasztro-ősz" a Szabadság téren
Benne: Körmend Város Bora (+ más új- és óborok kóstolása)
Körmend Város Tortája (+ egyéb almás, gesztenyés, diós, mákos, sütemények)
"Gesztenye Guszti"

15 h Batthyány Fülöp szobrának leleplezése*
Beszédet mond: Kondicsné dr. Kovács Éva történész
Közreműködik: KASZT
16 h Ünnepi Batthyány szentmise, Rk. templom
16 h Dávid Roland musical énekes műsora a szabadtéri színpadon
17.30 h Ünnepi beszéd IV. Béla király városi kiváltságlevelének 769. évfordulóján; elismerések átadása: Bebes István polgármester
Közreműködik: Ifjúsági fúvószenekar, karnagy: Morvay András
18 h Ripoff Raskolnyikov koncert

*November 2. a Magyar Tudományos Akadémia alapításának napja a Magyar Tudomány Napja. Ez a dátum van közel Körmend város ünnepnapjához. Batthyány Fülöp jelentős összeggel járult hozzá az Akadémia létrejöttéhez.


Röviden

? Jóváhagyták a képviselők az Önkormányzat közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási koncepcióját, s egyben felhatalmazást adtak a jegyző számára, hogy ellenőrizze az önkormányzati tulajdonú, elsődlegesen termőföld és beépítetlen területként megjelölt ingatlanokat, és az esetlegesen jogcím nélküli használatot megszüntesse.

? Elutasította a Képviselő-testület annak a két ingatlannak önkormányzati tulajdonba vételét, melyet a Belügyminisztérium felkínált a város számára (Rábán alul 1736 m2 mocsár, ill. Mátyás király u. 159 m2 kivett gázállomás megjelölésű ingatlanok). Az ingatlanok átvétele esetén hasznosításukról, értékmegóvásukról is gondoskodni kellett volna, melyet nem lehetett vállalni. Azokra az állami tulajdonokra, melynek használatát, hasznosítását a város biztosítja, s hosszú távon is vállalható kötelezettségeket vállalhatna, (kastély épületrészek, földterületek, ingatlanok) azokra nem érkezett felajánlás.

? Egyhangúlag döntöttek a képviselők az Alsóberki temető bővítése érdekében történő területvásárlásról, melynek kialakításával járó költségeket a 2014. évi költségvetés kialakítása során tervezésre kerül. 

? Ismételten csatlakozik a város a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. A Pályázatok október 14-én kerülnek kiírásra, és november 15-ig lehet benyújtani.

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

 • Telefon: +36-94/410-515

 

 

 • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
  Szabadság tér 12