Fidesz.hu

A kiskeresetű szülők már ki tudják számolni, mennyivel nő a fizetésük

  nyomtatási kép

A kiskeresetű, gyermeket nevelő munkavállalók már ki tudják számolni, hogy mennyivel több fizetést kapnak kézhez januártól. A kormany.hu honlapon kalkulátor segíti a számolást, elég megadni a család bruttó jövedelmét és a gyermekek számát. A nettó fizetés annak köszönhetően nő, hogy 2014-től tovább csökken a kiskeresetű családok adója. 260-270 ezer kiskeresetű család zsebében így az eddiginél is több pénz marad.

A családi adórendszernek köszönhetően már az elmúlt két évben is közel egymillió gyermeket nevelő családnál összesen 364 milliárd forinttal több maradt. Jövőre még több teher kerül le a családok válláról. A családi adókedvezmény kiterjesztése az eddiginél is több pénzt hagy a három vagy több gyermekes, valamint a két gyermeket nevelő egykeresetű családoknál. Januártól már ők is 100%-osan ki tudják használni a családi adókedvezményt. Ha valaki a 16%-os személyi jövedelemadóból eddig nem tudta a családi adókedvezményt teljesen kimeríteni, akkor jövőre már az egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulékból is igénybe tudja venni azt.

A legalacsonyabb jövedelmű 110 ezer családnak gyakorlatilag a zsebében marad a bruttó jövedelme. Egy 100 ezer forintot kereső, két gyermeket nevelő családnak havonta 4 ezer forinttal, egy átlagbért kereső három gyermeket nevelő családnak további 39 ezer forinttal több pénz marad a zsebében. Egy két gyermeket nevelő, bruttó 90 ezer forintos összjövedelemmel rendelkező családnak havonta 5600 forinttal lesz több a jövedelme. Három gyermek esetében, bruttó 100 ezer forintos kereset esetén havi nettó 17 ezer forinttal több marad a családi kasszában, 200 ezer forintos bruttó jövedelem mellett havi 34 ezer forinttal gazdálkodhatnak többől.  Két magyar átlagjövedelem esetén, vagyis bruttó 400-450 ezer forintos összjövedelem mellett három gyermeket nevelve, 35 ezer forintot jelent a megtakarítás.  Egy havi 300 000 forintos bruttó jövedelemmel rendelkező három gyermekes család esetében a család havi nettó jövedelme 51 ezer forinttal növekszik a jelenlegihez képest.  Egy havi 400 000 forintos bruttó jövedelemmel rendelkező négy gyermekes család esetében 68 ezer forinttal növekszik a család havi nettó jövedelme. A példák tájékoztató jellegűek, egyénileg mindenki pontosan megnézheti, hogy neki hogyan alakul a fizetése a kormany.hu honlapon működő kalkulátor segítségével.

Az Európa egyik legalacsonyabb, 16%-os adókulcsával kombinált családi adórendszert 2011-től azért vezette be a Fidesz, mert egyértelmű volt, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány adórendszere megbukott. Sem a munkavállalást, sem a gyermekvállalást nem ösztönözte. Egyszerűen csak megcsapolta a munkavállalók fizetését a magas adókulcsokkal és egyenesen büntette a gyermeknevelést. Megszüntették a családi adókedvezményt, háromról két évre csökkentették a gyest, kétszeresére emelték a rezsiköltségeket, megszüntették a kedvezményes  otthonteremtési lehetőségeket devizahitelekbe hajszolták családok százezreit. A bukott baloldal, ha tehetné, ugyanazt a családellenes politikát folytatná, mint korábban. Szűkítenék a családi adórendszert, sokaknak kevesebbet adnának. Ha a baloldalon múlna, megint a családok húznák a rövidebbet.

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12