Fidesz.hu

Most 3-0-ra kell nyerniük a kormánypártoknak

  nyomtatási kép

Ha itt nem nyer a Fidesz, akkor totális vereséget szenved

A jobboldali pártok legerősebb fellegvárásnak számít Vas megye, ahol országos sikerük biztosítására mind a három egyéni körzetet meg kell nyerniük. Ennek ellenére a szombathelyi választókerületben óriási harc várható az első helyért, amit a balliberális oldal 2006-os szereplése megismétlésével el is hódíthat.

A 2014-es országgyűlési választást a korábbi hat voksolással szemben új választókerületi és jogszabályi környezetben tartják, amely alapvető hatással lesz a végeredményre is. Az MNO huszonkét részes sorozatban tekinti át a megyék és Budapest korábbi eredményeit, vázolja föl az érdekességeket és a választástörténeti tendenciákat, valamint az új választókerületi struktúra fényében a tippeléssel is megpróbálkozik. Sorozatunk tizenhetedik részében Vas megyét vesszük górcső alá.

Az ország nyugati részén elterülő megyében az 1989-es választási törvény öt egyéni választókerületet állított föl. Létrejött két szombathelyi és egy-egy sárvári, kőszegi és körmendi választókerület. A 2011-es új választási törvény a korábbi öt helyett három egyéni körzetet juttatott Vasnak. Az új szisztéma szerint létrejött egy szombathelyi, egy sárvári és egy körmendi választókerület. A legtöbb település (127 darab) a körmendi körzethez tartozik.

Kiütötték az MDF-et

Az 1990-es választás első fordulójában a választásra jogosultak 76,81 százaléka járult az urnákhoz, ami több mint 11 százalékponttal volt magasabb, mint az országos átlag. Fontos megjegyezni, hogy Vasban volt országosan a legmagasabb részvétel húsz évvel ezelőtt. Az országos eredménnyel szemben Vasban a területi listás szavazatok alapján az SZDSZ viszonylag nagy fölénnyel verte meg az MDF-et (30,04 százalék - 23,77 százalék). Átlag fölött szerepelt még a KDNP (11,74 százalék), míg átlag alatt az MSZP (7,6 százalék). Országosan Vasban szerepelt a legjobban az SZDSZ, míg legrosszabbul az MSZP.

A második fordulóban fölényes sikert aratott az SZDSZ, mivel négy egyéni kerületben tudott nyerni, míg az MDF csak egyben. A szabad demokraták azokban a választókerületekben, ahol az élen végeztek, mindenütt 50 százalék fölötti támogatottságot értek el. A sárvári körzetben, ahol az MDF végzett az élen, meglehetősen izgalmas volt a verseny, mivel a későbbi kormánypárt csupán 184 szavazattal előzte meg a szabad demokraták aspiránsát. Az első szabad parlamenti választás tehát a későbbi ellenzéki párt sikerét hozta Vasban.

Nem arattak a szocik

A második szabad választás első fordulójában 74,36 százalék voksolt Vasban, ami több mint 5 százalékponttal volt magasabb, mint az országos átlag. 1994-ben ismételten itt volt országos szinten a legmagasabb a részvétel. A területi listás voksolás az országos eredménnyel szemben rendkívül szoros volt, mivel az MSZP 25,83, míg az SZDSZ 25,63 százalékot szerzett. Országos átlaga fölött szerepelt az MDF (12,31 százalék) és a KDNP (10,54 százalék). 1990-hez hasonlóan ismételten itt szerepelt a legjobban az SZDSZ és a legrosszabbul az MSZP.

A második forduló ismételten az SZDSZ fölényes sikerét hozta a megyében, mivel újfent négy körzetben diadalmaskodott, míg az MSZP-nek ez csak a sárvári körzetben sikerült. Minden bizonnyal ott is elmaradt volna a szocialista siker, ha az SZDSZ vagy az MDF jelöltje visszalépett volna a második körös megmérettetéstől. A megye politikai földrajza az országos szocialista siker ellenére nem változott jelentős mértékben, csupán annyi módosult, hogy most az egyik kormánypárt szerzett többséget.

Sima siker a jobboldalon

1998-ban az első fordulóban 62,3 százalék voksolt Vasban, ami csaknem 6 százalékponttal volt magasabb, mint országosan. A megyében a területi listás voksok alapján átlag fölött szerepelt a Fidesz (35,31 százalék), az FKGP (14,29 százalék) és az SZDSZ (9,16 százalék), míg átlag alatt az MSZP (27,57 százalék). A Fidesz ebben a megyében érte el országosan a legjobb eredményét. Az első fordulót követően négy körzetben vezetett a Fidesz, míg az MSZP csak egyben.

A második forduló mindegyik körzetben a jobboldal sikerét hozta. A Fidesz és szövetségesei fölényét jól mutatja, hogy jelöltjeik egyetlen választókerületben sem szerepeltek 50 százaléknál rosszabbul. A szocialisták csak a sárvári választókerületben tudtak 40 százalék fölé kúszni. A harmadik választás tehát a későbbi kormánykoalíció fölényes sikerét hozta Vasban, így immár másodszor vált kormánypárti megyévé.

Nagyobb lett a Fidesz fölénye

2002-ben az első fordulóban 74,17 százalék élt állampolgári jogával Vasban, ami csaknem 4 százalékponttal volt magasabb aktivitás, mint az országos. A területi listás voksok alapján fölényes győzelmet aratott a Fidesz-MDF-szövetség a voksok 53,48 százalékának a megszerzésével, míg az MSZP csupán 32,39 százalékot szerzett. A Fidesz ismételten ebben a megyében érte el országosan a legjobb eredményét.

Az első fordulóban három egyéni választókerületben is érvényes és eredményes volt a szavazás. A Szombathely 1-es körzetben az SZDSZ-MSZP közös jelöltje, míg a kőszegi és a körmendi körzetben a Fidesz-MDF jelöltje diadalmaskodott. Az utóbbiban több mint 60 százalékos eredményt ért el V. Németh Zsolt. Április 23-án a megmaradt két körzetben is fölényes győzelmet aratott a jobboldal, így az országos eredményekkel szemben Vas nagy arányban a jobboldali koalícióra szavazott, és így immár másodszor vált ellenzéki megyévé.

Nemet mondtak a gyurcsányizmusra

2006-ban az első fordulóban 69,82 százalék voksolt Vasban, ami 2 százalékponttal volt magasabb aktivitás, mint az országos. A területi listás szavazatok alapján ismételten a Fidesz fölényes győzelmét könyvelhettük el, azonban a 2002-es eredményekhez képest a párt veszített támogatottságából. A Fidesz-KDNP 50,84, az MSZP 35,65, az MDF 5,78, míg az SZDSZ 5,7 százalékot kapott. A Fidesz-KDNP immár zsinórban harmadszor Vasban érte el a legjobb eredményét.

Az első fordulóban ismét három körzetben dőlt el a mandátum sorsa, de ezeket mind a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte. A második körben a két szombathelyi körzetben volt ismét voksolás, az egyik helyen az SZDSZ-MSZP, míg a másikban a jobboldal jelöltje győzött. A Szombathely 2-es körzetben nagyon szoros eredménnyel tudott csak nyerni Hende Csaba, a Fidesz-KDNP jelöltje: csupán 397 vokssal kapott többet szocialista riválisánál. 2006 ismételten a jobboldal fölényes sikerét hozta a megyében, így maradt ellenzéki fellegvár Vas.

Sehol nincs az MSZP

A 2010-es országgyűlési választás az MSZP teljes megsemmisüléséről szólt Vasban. A Fidesz-KDNP a listás szavazatok 62,77 százalékát szerezte meg, amivel immár negyedszer itt érte el országosan a legjobb eredményét. A szocialisták csaknem 17 százalékot értek el, míg a Jobbik 12,09-et, így legalább a második helyet meg tudta tartani az MSZP. Az összes választókerületben már az első fordulóban nyertest hirdettek. Az akkori kormánypárt a körmendi választókerületben szenvedte el a legnagyobb vereségét, ahol 12,59 százalékos eredményével gyakorlatilag kis párttá vált.

Az elmúlt hat országgyűlési voksolás alapján Vas megye az ország legerősebb jobboldali bástyája. Az MSZP egyszer sem tudott egy választókerületnél többet megnyerni, még akkor sem, mikor országosan a csúcson voltak. Az 1990-es években meglévő nagyon erős SZDSZ-tábort gyakorlatilag felszívta a Fidesz, akik a korábbi kisgazda és kereszténydemokrata szavazókat is maguk mögött tudták egyesíteni. A Dunántúl többi részéhez hasonlóan 2010-ben a Jobbik itt sem tudott áttörést elérni.

Mindent vinniük kell a kormánypártoknak

Az új választókerületi beosztás erőviszonyait a 2002-2010-es eredmények alapján próbáljuk felvázolni, amely természetesen nem lehet teljes körű. A jobboldal számára a körmendi és a sárvári körzet egyértelműen nyerhető, és abban az esetben, ha ezt nem sikerülne abszolválniuk, akkor országosan is súlyos vereség várhat rájuk. A szombathelyi körzet billegőnek számít, de itt is a Fidesz-KDNP indul kedvezőbb helyzetből. 2006-ban ebben a választókerületben nagy valószínűséggel egy MSZP-SZDSZ közös jelölt éles versenyben meg tudta volna szerezni a mandátumot.

Forrás: mno.hu

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12