Fidesz.hu

ERŐS FELHATALMAZÁST KAPTUNK A FOLYTATÁSRA

  nyomtatási kép

A választók igent mondtak az új közjogi rendszerre, az új alkotmányra, az új gazdaságpolitikára és egy európai néppárti kormányzásra - emelte ki Orbán Viktor.


A miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a választás lebonyolításában. Mint mondta, az önkormányzatok, a civilek, a megfigyelők és az önkéntesek fegyelmezett, összehangolt és elkötelezett munkája kellett ahhoz, hogy rendben folyjon a munka a 10 500 szavazóhelyiségben. Orbán Viktor emellett megköszönte a médiában dolgozóknak is, hogy folyamatosan tudósítottak az eseményekről.

Egyértelmű és nem megkérdőjelezhető felhatalmazást, megerősítést kaptunk arra, hogy folytassuk, amit elkezdtünk - jelentette ki. Úgy fogalmazott, az emberek megerősítették a kormányt mindabban, amit az elmúlt négy évben tettek. A választók igent mondtak az új közjogi rendszerre, az új alkotmányra, az új gazdaságpolitikára - amellyel egy munkaalapú gazdaságot próbálunk megteremteni -, és igent mondtak egy európai néppárti kormányzásra - sorolta. 

Hangsúlyozta, a választók ugyanakkor nemet mondtak a gyűlöletre, elutasították azokat a pártokat, "amelyeknek a programja másból sem állt, mint az ellenfél iránti gyűlöletkeltésből". És nemet mondtak az unióból való kilépésre is - fűzte hozzá, utalva arra, hogy az egyik párt ezt állította a programjának középpontjába.

A Fidesz és a KDNP a garancia arra, hogy Magyarországon se jobbról, se balról a szélsőségek ne juthassanak meghatározó szerephez a közéletben - húzta alá.A kormányfő hangsúlyozta, a lényeget nem befolyásolja, hogy az egyelőre nyitva levő egy-két billegő mandátum sorsa hogyan dől el. Magyarország arra az álláspontra jutott, hogy folytassuk azt a munkát, amit elkezdtünk - fűzte hozzá.

Orbán Viktor a kormány és az unió viszonya kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelezettségszegési eljárások számát tekintve Magyarország egy átlagos ország. Magyarország és az unió között nincs több konfliktus, mint más tagországok többsége és az unió között. Az igaz, hogy van néhány ügy, amely szokatlan - jegyezte meg. Példaként említette az energiaárakat, a bankokat vagy a telekommunikációs cégeket terhelő különadókat. Magyarország helye az Európai Unión belül nem rendkívüli, azonban kétségkívül erőteljesebben fogalmazunk és határozottabban állunk ki néhány fontos, Európában szokatlan gazdaságpolitikai intézkedés mellett - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kormányzati szerkezet ügyében ma már tárgyalt több kormánytaggal. Elmondta, ezt a munkát ma és holnap szeretné elvégezni, és majd tájékoztat a döntésekről.

Az olasz sajtó kérdésére azt is mondta, hogy még vasárnap este beszélt telefonon Silvio Berlusconi volt olasz kormányfővel, és megvitatták a magyarországi választás eredményét.

Azok a gazdasági adatok, amelyek a mögöttünk hagyott utolsó egy évben, folyamatosan erősödve megjelentek, nem átmenetiek voltak, nem időlegesek. Én úgy látom, a magyar gazdaság annak a sokat vitatott gazdaságpolitikának az eredményeképpen, amit most éppen az emberek erősítettek meg, kiválóan fog teljesíteni a következő időszakban - mondta a miniszterelnök, aki arról beszélt, "a régió éllovasai közé, illetve talán az élre is szeretnénk majd ugratni, legyen szó gazdasági növekedésről, életminőségről, vagy akár az oktatási rendszer minőségének fejlesztéséről". 

A kormányfő elmondása szerint "a mi fővárosunk Európa egyik legfantasztikusabb városa, amely óriási léptékben fejlődik, nő a vonzereje." Ezt folytatni fogjuk, még látványosabban fejlődik majd Budapest a jövőben - szögezte le Orbán Viktor, aki úgy vélte, "fél év múlva majd lehet látni, hogy gyors ütemben halad az a fejlődés, amellyel a megörökölt, a kommunizmus miatt különösen fájdalmas történelmi lemaradásunkat pótolni próbáljuk". 

Egy másik újságírói kérdésre Orbán Viktor röviden úgy válaszolt, "forintpolitikája a Magyar Nemzeti Banknak lehet és nem a kormánynak, és ezt a szabályt mi tiszteletben tartjuk".

A miniszterelnök megfogalmazása szerint "az európai gazdaság nem konjunkturális válságban van, hanem szerkezeti válságoktól szenved". Orbán Viktor rámutatott, ha újra és újra ugyanazokat a gazdaságpolitikai eszközöket alkalmazzuk, amelyekelőidézték ezt a helyzetet, akkor a versenyképességünk sosem fog javulni, hanem mindig újabb és újabb válságokkal nézünk szembe. 

Az eredmények, amelyeket ismerünk a 2013-as évből, biztatóak. Én abban reménykedem, hogy az Európai Unióban egy új korszakhoz jobban illeszkedő gazdaságpolitika nyer majd polgárjogot. Amit mi ehhez hozzá tudunk tenni a magunk részéről, azt az elmúlt évben hozzátettük és hozzátesszük a jövőben is - hangsúlyozta Orbán Viktor. A kormányfő kitért rá, 44 nagy multinacionális céggel kötöttek "olyan szoros együttműködést, mint amilyen még sosem volt a magyar gazdaság újabb kori történetében". 

A kérdés az, a kis- és középvállalkozásokat mennyire tudjuk megerősíteni a következő időszakban, mennyiben tudunk az őket képviselő szervezetekkel, különösen a gazdasági kamarákkal olyan együttműködést kialakítani, hogy a kkv-k is hozzá tudják adni a maguk tehetségét és képességét a magyar gazdaság teljesítményéhez - fogalmazott Orbán Viktor, remélve, hogy a vállalkozások ennek köszönhetően 2014 és 2018 között megerősödhetnek. 

Az EP-lista összetételére vonatkozó kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: szerdán lesz kormányülés, és a Fidesz-KDNP elnökségi ülését is aznap tartják, csütörtök délelőtt pedig az országos választmány ülésezik, ahol a miniszterelnök előterjesztheti az európai parlamenti választásokra a kormánypárt listáját. Mint fogalmazott: "semmilyen olyan összefüggés, hogy ki hányadik helyen van, és milyen pozícióra pályázhat, nem lesz". 

Ennek a megvitatására fogja kérni az országos választmányt, és tájékoztatása szerint csütörtök délutánra már kész lesz a lista. Hozzátette: a választáshoz szükséges ajánlásokat a hétvégén be is szeretnék gyűjteni - fűzte hozzá. "A következő hétfőn mi készen állunk az európai parlamenti választásokra" - mutatott rá.

A kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztését érintő kérdésre reagálva a miniszterelnök kifejtette: Magyarország e tekintetben jelentős lemaradásban van Németországgal, Franciaországgal szemben. Az elmúlt négy évben ezt a lemaradást próbáltuk csökkenteni, intenzívvé tettük a kapcsolatokat, azokat magas gazdasági és politikai szintre emeltük. 

Egyúttal emlékeztetett: pénteken egy döntő bejelentés történt, ugyanis közölték a kínai hatóságok, hogy jó néhány agrárterméket be fognak engedni a kínai piacra, amit korábban nem engedtek be. Ez egy óriási lehetőség, áttörésnek is mondhatnám a kínai-magyar kapcsolatokban - emelte ki.

Mindezek alapján a kormányfő arra számít, hogy hazánk jelentősebb súllyal fog részt venni a kontinensnyi ország piacain. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: miután Kínával Magyarország baráti viszonyt ápol, és stratégiai partnerként tekint rá, hazánk egyre több beruházási lehetőséget tud kínálni. Orbán Viktor a legfontosabbnak azt tartja, hogy a Bank of China úgy döntött, Magyarországon hozza létre regionális központját, a kínai kormány pedig úgy határozott, hogy a közép-európai turisztikai központ is Budapesten jön létre, jó lehetőséget adva a gazdasági élet szereplőinek.

Egy újabb újságírói felvetésre válaszolva Orbán Viktor azt közölte: a legutóbbi miniszterelnöki csúcson Brüsszelben megpróbálták az energiapolitika alapjait meghatározni 2050-ig. Szavai szerint egyelőre részeredményt értek el, és abban maradtak, hogy az ősz során hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek a klíma- és energiapolitikát össze fogják hangolni.

A miniszterelnök ugyanakkor jelezte: jelenleg e témában nagy véleménykülönbségek vannak, ugyanis a magyar kormány nem elégszik meg azzal a célkitűzéssel, amit az Európai Bizottság előterjesztett.

Hozzátette: a kabinet az energiahatékonyság mellett azt is szeretné, ha Európában az energia ára az Egyesült Államokbeli árszínvonallal azonos mértékűre csökkenne. 

"Ehhez kell megtalálni az eszközöket, ezen zajlik egy vita" - jegyezte meg. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ebben az összefüggésben helyezkedik el a magyar rezsiügy, mivel Magyarország az amerikai árakkal versenyképes energiaárakat akar elérni.

Kérdés, hogy ez hogyan illeszkedik az unió energiapolitikájába - mondta. "Ezt meg fogom védeni, nem akarok lemondani nemzeti célkitűzésekről egy annál jóval szerényebb európai célrendszer érdekében" - fogalmazott.

A földtörvényt firtató kérdésre válaszolva arról számolt be: "van három - négy pontja ennek a törvénynek, ahol komoly vitákra lehet majd számítani".

A Jobbik erősödését érintő kérdésre válaszolva a miniszterelnök kijelentette: most úgy látja, közel van a Fidesz-KDNP a kétharmadhoz, ami "elég jó védelmi vonalnak tűnik". 

Nem személyes ügy ez, hanem a választóink miatt fontos - reagált a kormányfő arra a felvetésre, hogy mi a jelentősége egy esetleges újabb kétharmadnak.

Leszögezte: a kétharmados többség léte vagy nem léte nem befolyásolja a kormányzás minőségét és a politikai irányvonalat. A bankszektor különadójának csökkentését firtató kérdésre reagálva kifejtette: a bankok beépítették ezt a típusú adót a működésükbe, és tavaly már profitot is termeltek. Úgy érzem tehát, indokolt, hogy ők is részesei legyenek a méltányos közteherviselésnek - fűzte hozzá.

(fidesz.hu)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12