Fidesz.hu

Készülnek a nagy árra, a következő két nap kritikus lesz

2014. május 15. 06:29:35  nyomtatási kép

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Rába-parton tájékozódott az árvízi helyzetről.

Komoly árhullám vonul le a Rábán, lakott területek és termőföldek is veszélyben vannak, de beindult az árvízi védekezés is, aminek köszönhetően eddig sikerült megvédeni a belterületeket, az árterületen lévő szántóföldek és melléképületek azonban víz alá kerültek - mondta Körmenden a vidékfejlesztési miniszter, aki szerdán a helyszínen tájékozódott az árvízi védekezésről. Az árhullám veszélyezteti a 86-os számú főutat, ahol nyúlgátat építettek, ugyanis az előrejelzések szerint a Rába vízgyűjtőjén akár az 50 millimétert is elérheti a csapadék, ezért "minden óra nyereség, amikor süt a nap, fúj a szél és nem esik az eső".


Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és dr. Takács Árpád megyei katasztrófavédelmi igazgató a Rába körmendi szakaszán

Fazekas Sándor hangsúlyozta: több száz hektárnyi ártéren lévő mezőgazdasági terület van már víz alatt, és több száz hektáron áll belvíz. A helyzetfelmérés még zajlik, de rendelkezésre áll a mezőgazdasági kárenyhítési alap, amelyből mérsékelhetik a gazdákat ért károkat - tette hozzá.

A Rába kedden Körmendnél kora délután tetőzött 448 centiméterrel, szerda reggelre már több mint 40 centimétert apadt a folyó - derült ki a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatójából. Gaál Róbert kiemelte: hétfőn és kedden a déli területekre lehullott 25-30 milliméter eső hatására a Rába ausztriai szakasza, a Lapincs és a Strém újra áradni kezdett, ezért Szentgotthárdon kedden megállt az apadás és az újabb árhullám következtében a délutáni órákban ismét közel két métert emelkedett a vízszint. A második árhullám Rum-Kám térségében utolérte az első árhullámot. Nyúlgáttal védtek meg családi házakat Csákánydoroszlóban és Magyarlakon. A helyi önkéntes mentőcsoport egy 80 centiméter magas nyúlgát megépítésével hat családi házat védett meg az ártól; ezekben összesen harmincan élnek. A védekezés során hétszáz homokzsákot és tíz köbméter homokot használtak fel.

Magyarlakon is homokzsákokkal védtek meg egy családi házat a helyi önkéntes tűzoltók. A 86-os útnak a Rába és a Csörnöc-patak közötti szakaszán a közlekedés biztonsága érdekében egy 180 méter hosszú, 30 centiméter magas védmű épült földből, és ezt a további vízszintemelkedés miatt egy 3500 homokzsákból álló nyúlgáttal erősítették meg. A vízügyi szakemberek becslése alapján a folyó sárvári szakaszán csütörtökön a déli órákban várható a tetőzés. A csütörtök-pénteki előre jelzett csapadék miatt további jelentősebb áradásra lehet számítani csütörtök éjszakától.

- Igazgatóságunkon hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartunk. Hidrológus munkatársaink folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal - tette hozzá Gaál Róbert. A következő napokban az eső nagy károkat okozhat. Az előrejelzések alapján az elkövetkező két napban a Rába vízgyűjtőjén összességében 50 milliméter körüli eső várható.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12