Fidesz.hu

Közbeszólt a polgárháború

2014. június 06. 22:20:53  nyomtatási kép

A testvérvárosi szerződést ezekben a hetekben írták volna alá

A Krímben található, ukrán (?) város, Juzsnij és Körmend testvérvárosi szerződését késlelteti a polgárháború.

–- Az már bizonyos, hogy halasztást szenved az ukrán (orosz?) Juzsnij és Körmend testvérvárosi szerződésének aláírása - jelentette be a napokban Bebes István polgármester. Az ok a Krímben kirobbant háború. Juzsnij most is ukrán városnak tartja magát, harcok nem folytak területén és e pillanatban orosz fennhatóság alatt áll. Ha minden az eredeti menetrend szerint alakul, akkor most írták volna alá ünnepélyesen a szerződést a krími városban.

Az előzmények: tavaly decemberben küldöttség érkezett Körmendre Juzsnijból azzal a céllal, hogy partnervárosi kapcsolat kiépítéséről tárgyaljon. Juzsnij, a Fekete-tenger partján fekvő kikötő és üdülőközpont, mintegy 50 kilométerre terül el Odesszától. Ukrajna harmadik legnagyobb kikötője és egyben a legnagyobb mélytengeri kikötője is. Kiemelkedő teheráru-forgalmat bonyolít le, fejlett a vegyipara. Az 1996–2001 között épült kőolajvezetéken keresztül orosz kőolaj érkezik a kikötőbe, ezt aztán továbbszállítják. Ez a helyzet ma is fennáll. Bebes István elmondta, hogy egy dinamikusan fejlődő, fiatal városról van szó, 32 ezer lakossal.

A térképen jól érzékelhető a két város közti távolság. Alul a juzsniji kikötő és a fesztiválépület
Fotó: Skyscrapercity.com

–- Külön is kiemelném, hogy a városban 1800 feletti a vállalkozások száma. Ez megerősíti azt a vélekedést, miszerint gazdasági ereje tízszerese Körmendének. A város életében fontos szerep jut a gyógyászati turizmusnak és a sportnak. Erős a kosárlabda- és a röplabdacsapatuk, élénk a kulturális életük -– fejtette ki a polgármester, hozzátéve: az önkormányzat az elmúlt években számos testvérvárosi kapcsolatot épített ki, s ezek az élet különböző területein rendkívül hasznos együttműködéseket, projekteket eredményeztek. – Juzsnij egy újabb lehetőség, s bár erősebb nálunk, de a léptékek mégis hasonlók – húzta alá Bebes István. – Delegációjuknak megmutattuk helyi kulturális és szellemi értékeinket, betekinthettek gazdaságunk meghatározó szereplőinek életébe. Ezt követően került sor a testvérvárosi kapcsolat felvételét megcélzó szándéknyilatkozat aláírására. Most léptünk volna tovább, de az ismert és sajnálatos körülmények miatt a folyamat késedelmet szenved – hallottuk.

A kapcsolatok felvételét és megerősítését egyébként egyhangúlag támogatta a körmendi képviselő-testület. Érdekesség, hogy egy helyi polgár, Sidó Zoltán személyesen is sokat segített a két város közeledésében. Ő már korábban jó kapcsolatot alakított ki a térségben és mint megtudtuk, folyamatosan jelen van Ukrajnában.

De most hogyan tovább? Hiszen Juzsnij státusza, leg-alább is nemzetközileg, nem tisztázott, a közelben polgárháború dúl. Bebes István:

–- A partnerek megtárgyalták a tervezetet és ígérik, hamarosan elküldik. Amint kézhez kapjuk, testületi ülés elé visszük és megvitatjuk. Annyi bizonyos, hogy nyitottak vagyunk az eddigiek megerősítésére és ha a helyzet rendeződik, a testvérvárosi kapcsolatok felvételére.

(VN)

Magunkról

A Polgári Összefogás Körmendért Egyesület hivatalos oldala

Kapcsolat

  • Telefon: +36-94/410-515

 

 

  • Levélcím: Fidesz iroda 9900 Körmend
    Szabadság tér 12