Még nem dőlt el, mekkora forrás áll rendelkezésre

2007-02-17 10:52:45


Nem a középréteget, a gazdálkodó, termelői kört segíti a kormány által meghirdetett pályázati rendszer, hanem a nagy gazdaságokat - jelentette ki Jakab István.Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot a kormány e heti ülésén hagyta jóvá, és várhatóan a jövő hét elején küldik el a véglegesített változatot Brüsszelbe. Az agrártárca országos rendezvénysorozat keretében kívánja megismertetni az érintettekkel a program céljait mind a 19 megyében - jelentette be Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Jakab István reagálásában elmondta: amit ma a kormány bejelentett, az egy előzetes, ezt a programot Brüsszel még nem fogadta be. A fideszes képviselő az induló kormányzati "roadshow"-t a 2004-es EU-s csatlakozást megelőző rendezvénysorozathoz hasonlította. "Egy nagyon optimista jövőképet festettek fel, hatalmas várakozást indukáltak az emberek részéről, és utána következett a csalódás. Ezt már tényként ismerjük. Most ez a helyzet vészesen hasonlít ahhoz" - tette hozzá. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy még nem dőlt el, mekkora forrás áll rendelkezésre egy-egy ágazat termelői számára.

A Magosz elnöke kifejtette: a pályázatokat úgy kommunikálják, mintha ez mindenki számára elérhető lenne. Jakab István felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázat több helyen - például a gépbeszerzésekkel kapcsolatban - mindössze 1 hónapos határidőt tartalmaz, így csak azok juthatnak a forrásokhoz hozzá, akik felkészültek, akiknek minden banki papírjuk rendben van. A képviselő elmondta, hogy az előzetesekkel ellentétben több, mintegy 13-15 ezer termelő tudja igénybe venni a támogatásokat, ám az a fő gond, hogy a forrásokhoz való hozzájutás módja nem ismert. A politikus leszögezte: egyértelmű, hogy ez a pályázati rendszer nem a középréteget, a gazdálkodó, termelői kört segíti. "Elsősorban a nagy gazdaságok lesznek képesek és alkalmasak az agrártárca által kialakított vagy kialakítandó feltételrendszernek megfelelni" - húzta alá.

fidesz.hu