Megkezdődhet a Szabadság tér felújítása

2009-02-03 10:53:14


Sajtótájékoztató keretében számolt be a város sikeres pályázatáról Bebes István polgármester

Örömteli esemény érte a várost, mely jelentős fejlődést eredményez Körmend életében. Az önkormányzat hosszútávú elképzeléssel és világos jövőképpel rendelkezik a város fejlesztésével kapcsolatban, melyeket a meglevő értékeire, és a rendelkezésre álló (pályázati) lehetőségekre alapozott. Ezzel összefüggésben elkészítettük a fejlesztésekkel kapcsolatos alapvető dokumentumokat ( pl. Körmend Integrált Városfejlesztési Stratégiája), melyek megvalósításának egyik fontos eleméhez érkeztünk - nyilatkozta a polgármester.
Pályázatot nyújtott be a város a NYDOP 2007-3.1.1/A "A Városközpontok funkcióbővítő megújítása a nem megyei jogú városokban" elnevezésű pályázati kiírásra "Körmend belvárosának komplex funkcióbővítő megújítása" címmel. A Regionális Fejlesztési Tanács támogatta a fejlesztési elképzeléseket, s a projekt kivitelezéséhez 540 millió Ft támogatást nyújt a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, mely a maximális támogatási összeget jelenti. A projektben nemcsak az önkormányzat, hanem kis és közép vállalkozások is részt vesznek, a támogatási összegből 3,72 mFttal részesednek, míg az önkormányzati támogatás összege 536, 3 m Ft. Fontos megemlíteni, hogy amíg a kiíró az önkormányzatok számára 85 %-os támogatást tesz lehetővé, addig a gazdasági vállalkozások számára csak 30 %-os támogatás lehetséges. Mindezt figyelembe véve a projekt támogatási intenzitása 67,1 %-nak felel meg.
A beruházás teljes költsége 804,8 mFt. Az önkormányzat 256,1 mFt önrészt vállal a projekt megvalósításában ( a beruházás mérete miatt az önkormányzatnak %-os arányban magasabb összeget kellett vállalni a 15 %-os önrésznél). A kis és középvállalkozások önrésze 8,67 mFt. Együttesen a projekt összköltségének 32,9 %-át kellett önrészként biztosítani.
A projekt megvalósítása a szükséges előkészületekkel 2009-ben indul, befejezése 2010-ben várható - mondta el Bebes István.

A támogatás keretében Körmend belvárosának komplex funkcióbővítő megújítására kerül sor, mely a közintézmények jelentős részét érinti. Felújításra kerül a Polgármesteri Hivatal, a Polgárőrség épülete és a Régi Városháza. Nemcsak az épületek külseje újul meg, hanem ezek teljes akadálymentesítésre is sor kerül. A Szabadság tér rekonstrukciójával a csapadékvíz elvezetése mellett annak funkcionális felújítására is sor kerül. Színvonalas közterület, pihenőpark, rendezvényhelyszín kerül kialakításra, melyre Körmend kistérségi központi szerepe miatt is nagy szükség van. A területen szökőkút, utcabútorok, műalkotások, energiatakarékos közvilágítás, térfigyelő rendszer kapnak helyet, melyek a megújításra kerülő térkő burkolattal és látványos zöldnövényzettel igazi szabadidős, pihenő célponttá válnak. A kivitelezés magyar és az európai szabványoknak megfelelően fog teljesülni. A beépített faanyagok védelmét természetbarát, mérgező anyagokat nem tartalmazó szerek biztosítják. A helyszínen a parkolók között 4 akadálymentesített megállóhely kerül kiépítésre. A projekthelyszínről a tér körül található 20 épület akadálymentes megközelíthetősége biztosítva lesz.