Hatszáz millióért fejleszt a Vasi Volán vezette konzorcium

2010-08-25 08:24:38


Csaknem hatszázmillió forintos fejlesztési programba kezd a Vasi Volán Zrt. uniós pályázati pénzből, és két konzorciumi tag Körmend városa és a GYSEV Zrt. segítségével. Több eleme is van a nagy fejlesztési csomagnak, tudtuk meg a keddi sajtótájékoztatóval egybekötött szerződés-aláírási ünnepségen.

Szombathelyen, a Tó vendéglőben először Papp László, a Vasi Volán Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról, hogy 2008-ban, amikor megnyerték a megyeszékhelyen a helyi járati közlekedésre kiírt tendert, vállalták a  szerződésben: pályázati pénzből kiépítik a modern forgalomirányítást. A  következő lépés az volt, amikor az ötletet kiterjesztették az egész megyére, majd megtalálták a projekt megvalósításához szükséges partnereket: a GYSEV Zrt.-t és Körmend város önkormányzatát. 

Közös pályázatuk győzött,így érkezhetett el a támogatási szerződés aláírásának ünnepi pillanata.

A projekt legfontosabb eleme - Szombathelyen, az Éhen Gyula téren - térségi közlekedési csomópont kialakítása. Ebbe sok újdonság benne foglaltatik:  központi információs tájékoztató tábla (helyi járatok érkezése, indulása, átszállási lehetőségek, állomási hangosítás, biztonsági kamerarendszer) építése. Az Ady Endre téren hasonló korszerűsítés lesz, és még a Thököly utcai megállóban is. Ott a GPS alapú rendszernek köszönhetően az utasok pontosan tudják majd, hol közlekedik éppen a járatuk.

A program másik, hangsúlyos eleme a körmendi buszpályaudvar áthelyezése. A harmadik: Celldömölkön és a kistérségben a szolgáltatás színvonalának javítása: ott tíz új buszváró épül.
 
Az ünnepségen megjelent és köszöntőt mondott Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök, dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere és Bebes Isván, Körmend első embere. A politikus rámutatott: évekkel ezelőtt Bécsújhelyen tanulmányozták a közösségi közlekedés fejlesztésének lehetőségeit, ennek is köszönhető a pályázat sikere.

És még valaminek: az összefogásnak. Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. nemrégiben kinevezett elnök-vezérigazgatója mutatott erre rá, hiszen például az új körmendi pályaudvaron közös információs, jegykiadó bázis esz: akár vonattal, akár autóbusszal utaznak, az utasok ugyanott tehetik ezt meg.
 
Horváth Jácint, a regionális fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója rámutatott: hét év év alatt 7 milliárd forintos forrást különített el a fejlesztési tanács a régióban a közösségi közlekedésre.

Papp László, a Vasi Volán Zrt. vezérigazgatója bejelentette: az 585 millió forintos projektre hamarosan kiírják a közbeszerzési pályázatot. (Az uniós támogatás összege 526 millió forint, ami 90 százalékos támogatási intenzitásnak felel meg. Az önrészt a GYSEV Zrt. magára vállalta.)

A vezérigazgató szerint bizakodásra adhat okot, hogy eddig még soha nem támadták meg a közlekedési társaság egyetlen közbeszerzési tenderét sem.  Így, ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor tartható  a pályázat kivitelezésének határideje, azaz jövő július.

(VN)