Körmend: vízminőség javítás és a csatornázás egyszerre

2011-06-24 08:13:57


Sikerrel vette Körmend városa azon, több száz millió forintos pályázat első fordulóját, amely a térségi vízmű vízminőségének javítását és a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését célozza.

A körmendi képviselő-testület szinte állandóan napirenden tartotta az elmúlt években az ivóvíz minőségének javítását és egyes városrészek csatornázását, a szennyvízelvezetés megoldását. Hosszú, valamint  alapos előkészítés után pályáztak és az első fordulót sikerrel vették.

Így, mint arról a város  színháztermében tájékoztattak, minden remény adott arra, hogy ősszel nyertesként elindíthassák a munkálatokat.

Amint azt Bebes István polgármester közölte, a szükséges önerő rendelkezésre áll. Két témában is pályázott a város. Az első a térségi vízmű vízminőségének javítása, amely már önmagában több mint 200 milliós tétel. A terv szerint új vízműgépház épülne, 3 mélyfúrású kutat is kialakítanának. Emellett korszerűsítenék a vezetékrendszert. A vízminőség javítása  után a szolgáltató az európai uniós elvárásoknak  mindenben megfelelő összetételű ívóvízet szállítana.

A szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése az utóbbi idők egyik legnagyobb beruházása lehet. A polgármester elmondta, hogy pár éve még 61 százalékos volt a lefedettség, ez mára 76-ra nőtt. A beruházás révén pedig elérheti a 87 százalékot. A nettó 530 millióba kerülő beruházás Alsóberkifalu, Felsőberkifalu és Horvátnádalja városrészeket érinti, több mint ezer embert.

A hálózat kiépítésével értékesebbé válnak az ingatlanok, a lakóházak. Az érintett részeken a lakosság 75 százaléka mutat hajlandóságot, azaz hozzájárul a költségekhez. Mintegy 13 ezer méternyi vezetéket raknának le, megépítve 7 új átemelő telepet is.

(VN)